Zorg dragen voor uw spijsvertering is goed voor uw lichaam
FeelHealthy > Blog > Zorg dragen voor uw spijsvertering is goed voor uw lichaam

Zorg dragen voor uw spijsvertering is goed voor uw lichaam

De spijsvertering is een natuurlijk en essentieel proces voor de goede werking van ons lichaam. Ontdek waarom en hoe u ze kunt bevorderen.

De spijsvertering is een natuurlijk proces dat plaatsvindt telkens we eten. Op het eerste gezicht lijkt het eenvoudig, maar het is een complex mechanisme waarmee we vitaminen en mineralen kunnen aanvullen. We hebben al gesproken over het belang van het verzorgen van onze darmen, vooral om onze immuniteit te verhogen. Vandaag richten we ons op het hele verteringsproces en hoe we dit kunnen bevorderen.

 

Wat is de spijsvertering?

Laten we eerst even kijken naar het verteringsproces[1]. Het begint zodra we voedsel in onze mond stoppen. U hebt waarschijnlijk al gemerkt dat we de neiging hebben om te kwijlen als we eten. Deze reflex helpt ons om te slikken, maar ook om het werk van het afbreken van het voedsel te beginnen. Het voedsel wordt dan naar de maag gestuurd. De maag zal het voedsel ‘kneden’ om het dankzij de maagsappen in een voedselbolus om te zetten.

Deze voedselbolus vervolgt zijn reis naar de dunne darm. Dit is waar de meeste voedingsstoffen worden opgenomen en in de bloedbaan terechtkomen om ons lichaam te bereiken. Het volgende stadium is de dikke darm. Deze neemt het water en de mineralen die nog in de voedselbolus aanwezig zijn, op. De afvalstoffen worden vervolgens afgevoerd.

 

Tips om de spijsvertering te bevorderen

Zoals u hebt begrepen, maakt de spijsvertering de opname mogelijk van vitaminen en mineralen die essentieel zijn voor de goede werking van ons lichaam. Hoewel we allemaal verschillen, is het raadzaam zorg te dragen voor de spijsvertering om een goede opname van voedingsstoffen te garanderen en problemen zoals een zware maag te vermijden.

Hier volgen enkele tips om u daarbij te helpen!

 

Drink water

We wijzen u regelmatig op het belang van water voor uw gezondheid, en dat geldt ook voor de spijsvertering! Water is een van de belangrijkste elementen in ons lichaam en het is het hoofdbestanddeel van het speeksel en de spijsverteringssappen.[2] Voldoende water drinken verbetert ook de darmtransit en kan problemen als constipatie helpen voorkomen.[3]

 

Eet vezelrijk voedsel

Voedingsvezels zijn bestanddelen die we terugvinden in bepaalde voedingsmiddelen, zoals groenten en fruit. Vezels zijn koolhydraten die niet volledig door ons lichaam werden verteerd, maar toch noodzakelijk zijn voor onze darmen. Ze voeden immers de microbiota in ons spijsverteringsstelsel en dragen zo bij tot het immuunsysteem, meer bepaald tot de ontstekingsremmende interacties in de darm.[4]

De consumptie van vezels heeft ook andere voordelen, zoals het verhogen van het verzadigingsgevoel.

 

Vermijd tussendoortjes 

Tussendoor snacken leidt niet alleen tot gewichtstoename, het voorkomt ook dat onze maag geledigd wordt. Dit proces is volledig natuurlijk en stelt ons in staat voedsel uit onze maag af te voeren en tegelijkertijd de aankomst ervan in de dunne darm te regelen. Door tussendoor te snoepen kan ons lichaam dit proces niet uitvoeren, wat het hele verteringsproces verstoort. Dit kan leiden tot ongemak of spijsverteringsproblemen.

 

Eet ’s avonds licht

U hebt vast wel eens dat zware gevoel ervaren na een uitgebreide maaltijd. Als u 's avonds meer voedsel of meer vet eet, zal dit zware gevoel aanhouden tot u gaat slapen en uw slaap beïnvloeden. Dit komt omdat uw spijsverteringsstelsel blijft werken terwijl het normaal gesproken in rust zou moeten zijn.[5]

 


[1] https://www.passeportsante.net/fr/Actualites/Dossiers/DossierComplexe.aspx?doc=fonctionnement-appareil-digestion

[2] https://www.cieau.com/leau-et-votre-sante/eau-hydratation-et-hygiene/hydratation/pourquoi-doit-on-boire-de-leau/

[3] https://clinique1037.com/hydratation-et-digestion/

[4] https://www.eufic.org/fr/que-contient-la-nourriture/article/quest-ce-que-les-fibres-alimentaires-et-sont-elles-benefiques/

[5] https://institut-sommeil-vigilance.org/sommeil-et-alimentation/

  • Energie

8 tips om wintermoeheid te voorkomen

Om u te helpen uw energie en vitaliteit tijdens de wintermaanden op peil te houden, volgen hier enkele ideeën om de strijd aan te binden met futloosheid.

  • Immuniteit

Kom gezond de winter door dankzij uw voeding!

Winter, koud weer, kortere dagen... Ontdek welke voedingsmiddelen u het best kunt eten om tijdens deze periode energie op te doen!

  • Immuniteit

Boost uw immuniteit bij het aanbreken van de lente

Hier volgen enkele adviezen die u kunnen helpen om psychologisch en lichamelijk weer in vorm te komen wanneer de lente in aantocht is.