Welke rol spelen de darmen in onze immuniteit?
FeelHealthy > Blog > Welke rol spelen de darmen in onze immuniteit?

Welke rol spelen de darmen in onze immuniteit?

De darmen vervullen een belangrijke rol bij de spijsvertering. Het is met name in de dunne darm dat de opname gebeurt van voedingsstoffen. Vaak wordt over het hoofd gezien dat, naast deze essentiële rol, de darmen ook de belangrijkste bondgenoten zijn van ons immuunsysteem.

 

In de darmen vinden we een zeer groot aantal immuuncellen, alsook moleculen van buiten het lichaam, zoals voedingsstoffen of ziekteverwekkers (virussen en bacteriën).

 

De drie barrières voor de immuniteit van het spijsverteringskanaal

 

De immuniteit van ons spijsverteringskanaal hangt af van drie barrières: het intestinale immuunsysteem, het darmslijmvlies en de darmflora.

 

De meeste afweercellen in ons lichaam maken deel uit van dit intestinale immuunsysteem. Deze cellen spelen een dubbele rol: zij tolereren het voedsel en de bacteriën van de darmflora, maar verdedigen ons lichaam ook tegen ziekteverwekkers.

 

Onze darmen zijn bekleed met cellen, enterocyten genaamd, die het darmslijmvlies vormen. Dit slijmvlies is selectief doorlaatbaar. Dit betekent dat alleen toegestane elementen, zoals vitaminen, mineralen of kleine aminozuren, door dit slijmvlies in de bloedbaan terecht kunnen komen. Het is noodzakelijk deze beschermende werking van de darmen in stand te houden, anders bestaat er een risico op ontstekingen.

 

De rol van de darmflora voor onze immuniteit

 

Ons spijsverteringskanaal herbergt 1013 micro-organismen, evenveel als het aantal cellen in ons lichaam1. Deze verzameling bacteriën, virussen, gisten, schimmels, parasieten en niet-pathogene organismen vormt onze darmflora (of darmmicrobiota).

 

Maak u geen zorgen, deze micro-organismen zijn commensaal, d.w.z. dat ze in symbiose leven met het menselijk lichaam. Beter nog, ze zijn zelfs essentieel voor de spijsvertering en de natuurlijke afweer!

 

De darmflora neemt deel aan de immuunafweer van het lichaam door o.a.:

 

-       de installatie van bepaalde ziekteverwekkers te voorkomen;

-       infectieuze ontwikkeling te beperken;

-       het immuunsysteem te stimuleren.

 

Wat zijn de risico's als de darmimmuniteit ontoereikend is?

 

Een aantal ziekten kan in verband worden gebracht met een verstoord darmstelsel. 2 3

 

Voedselallergieën
 

Een verstoring van het evenwicht in de darmflora zou de doorlaatbaarheid van de darmbarrière beïnvloeden. Deze zou dan elementen doorlaten die giftig zijn voor het lichaam. Koemelk, noten, eiwitten, zeevruchten, enz. zijn de voedingsmiddelen die het vaakst bij deze reacties betrokken zijn. Inname ervan kan leiden tot ontstekingen, diarree, een opgeblazen gevoel of huidreacties, soms zelfs bij contact.

 

Glutenintolerantie

 

Deze pathologie houdt verband met een immuunstoornis tegen een antilichaam en leidt tot de vernietiging van de epitheelcellen van de darm. In de praktijk leidt dit tot een intolerantie voor gluten, een eiwit dat in de overgrote meerderheid van de voedingsmiddelen aanwezig is.

Atopisch eczeem bij kinderen

 

Volgens veel onderzoekers veroorzaakt een verstoring van het evenwicht in de darmflora ook huidallergieën bij genetisch voorbestemde baby's: eczeem4.

 

Ontstekingsziekten

 

Chronische inflammatoire darmziekten (IBD), zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa, zouden gekenmerkt zijn door een ontoereikende immuunrespons in de darm.

 

Stofwisselingsstoornissen

 

Diabetes type 2 kan ook het gevolg zijn van een verstoorde werking van de darmflora. De darmmicrobiota speelt een essentiële rol bij insulineresistentie en dus bij het handhaven van een normale bloedsuikerspiegel. Het risico op obesitas zou ook toenemen.

_________________________

1 https://www.inserm.fr/dossier/microbiote-intestinal-flore-intestinale/

2 https://www.passeportsante.net/fr/parties-corps/Fiche.aspx?doc=flore-intestinale

3 https://www.futura-sciences.com/sante/questions-reponses/medecine-intestin-role-joue-t-il-immunite-11392/

4 https://www.rtbf.be/article/et-si-votre-eczema-etait-du-a-votre-flore-intestinale-10027865?id=10027865

 

Ondersteunt uw natuurlijke afweer en optimaliseert uw energie

DEFATYL Immunity is een voedingssupplement dat samengesteld is met kwalitatieve ingrediënten die geselecteerd werden voor hun wetenschappelijk bewezen doeltreffendheid.

Ondersteunt uw natuurlijke afweer en optimaliseert uw energie

Ondersteunt uw natuurlijke afweer en optimaliseert uw energie
  • Immuniteit

Alles over vitamine E

Vitamine E, een krachtige antioxidant, versterkt uw immuunsysteem en beschermt tegen een aantal chronische aandoeningen. Hier is alles wat u erover moet weten!

  • Immuniteit

8 voedingscategorieën om uw immuunsysteem te versterken

Het immuunsysteem kan gemakkelijk worden versterkt door de juiste voeding. Hier zijn 8 categorieën van voedingsmiddelen om dagelijks uit te kiezen!

  • Immuniteit

Boost uw immuniteit bij het aanbreken van de lente

Hier volgen enkele adviezen die u kunnen helpen om psychologisch en lichamelijk weer in vorm te komen wanneer de lente in aantocht is.