Boost uw immuniteit bij het aanbreken van de lente
FeelHealthy > Blog > Boost uw immuniteit bij het aanbreken van de lente

Boost uw immuniteit bij het aanbreken van de lente

Als de winter voorbij is, voelen veel mensen zich vaak uitgeput. De lente staat synoniem voor vernieuwing. De dagen worden langer. De zon breekt regelmatiger door de grijze hemel. Dit is een ideale periode om te herbronnen. Hier zijn enkele adviezen die u kunnen helpen om zowel psychologisch als fysiek weer in vorm te komen tijdens de lente.

 

Het mooie weer staat opnieuw voor de deur en geeft ons zin om naar buiten te gaan, een frisse neus te halen en van de zon te genieten. Tijdens de lente ontwaakt de natuur opnieuw. Voor ieder van ons biedt dit seizoen de gelegenheid om los te komen van de futloze wintermaanden.

 

In de periode van november tot maart wordt ons lichaam soms op de proef gesteld. Eerst en vooral moet het tegen de koude vechten. Het gebrek aan natuurlijk licht, als gevolg van de kortere dagen, kan ons lichaam verzwakken. Ieder van ons moet harder vechten tegen microben en ziekten die zich gemakkelijker tijdens dit kille seizoen verspreiden.

 

De terugkeer van de lente biedt ons de kans om ons immuunsysteem te versterken en onze batterijen weer op te laden.

 

1. Zorg voor veel natuurlijk licht

De terugkeer van de zon is het belangrijkste kenmerk van de lente. Hoewel het weer tijdens het seizoen sterk kan wisselen en een blauwe hemel niet gegarandeerd is, is de zon nadrukkelijker aanwezig. De dagen zijn langer en dus genieten we van meer natuurlijk daglicht. 

 

Iedereen kan langer genieten van de kracht van de zon. Die helpt bij de natuurlijke aanmaak van vitamine D die ons lichaam zo hard nodig heeft. 

 

Vitamine D zorgt voor stevige botten omdat ze een rol speelt bij de opname van calcium en fosfor uit het bloed. Deze zijn essentieel voor de groei en het behoud van het beendergestel.

 

2. Open de vensters en adem
 

De tijd van het jaar waarin het weer ons vaak dwingt om thuis te blijven, is de tijd van het jaar waarin de kans op infecties het grootst is. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is het niet zozeer de blootstelling aan de kou die tot deze opflakkering leidt, maar wel het feit dat men samen in dezelfde omgeving opgesloten zit. In de winter zijn de ziekteverwekkers meer geconcentreerd op één plaats. Daarom is het belangrijk om goed te verluchten.

 

Met de komst van het mooie weer is er geen excuus meer: zet de ramen minstens twee keer per dag wijd open (een kwartier ‘s morgens en een kwartier ‘s avonds). Regelmatige verversing van de binnenlucht zal een gunstig effect hebben op de gezondheid van alle huisgenoten.

 

3. Ga naar buiten en beweeg

 

De winter leent zich niet erg goed voor buitenactiviteiten. Het is moeilijker om uzelf te motiveren om te gaan wandelen of joggen wanneer de temperatuur bijzonder laag is of wanneer de lucht grijs is. 

 

Nu het opnieuw mooi weer is, nodigt dat uit om naar buiten te gaan en een frisse neus te halen. 

 

Het is tijd om uw sportschoenen aan te trekken of die wandelschoenen uit de kast te halen. Regelmatige lichaamsbeweging, zonder te overdrijven, helpt het immuunsysteem te versterken door stress en vermoeidheid te verlichten

 

 

4. Eet volop verse groenten en fruit

 

Om uw immuniteit aan het begin van de lente te versterken, is het belangrijk om uw voeding te verrijken met producten die veel vitaminen (met name vitamine C en D) en essentiële voedingsstoffen bevatten. Welke? De meeste verse groenten en fruit zullen u helpen uw gezondheid te bevorderen. Fruit zoals kiwi, appel, avocado, banaan, citroen, mango... helpen uw immuunsysteem te versterken. Voor wat groenten betreft, kan u denken aan knoflook, asperges, wortelen, spinazie, bonen, linzen ... Naarmate het seizoen vordert, zal de verscheidenheid aan verse, lokaal geproduceerde groenten en fruit toenemen. 

 

Waarom zou u uzelf iets tekort doen?

  • Energie

12 voedingsmiddelen om uw batterijen weer op te laden in de lente

In de lente, net als in elk ander seizoen, loont het de moeite om deze twaalf voedingsmiddelen, die bekend staan om hun energetische kwaliteiten, te consumeren!

  • Immuniteit

Boost uw immuniteit bij het aanbreken van de lente

Hier volgen enkele adviezen die u kunnen helpen om psychologisch en lichamelijk weer in vorm te komen wanneer de lente in aantocht is.

  • Slaap

Op 27 maart verzetten we de klok!

31 maart kondigt het officiële einde van onze winterslaap aan en de terugkeer naar de zomertijd. Lees onze adviezen om opnieuw het goede ritme te vinden.