8 voedingscategorieën om uw immuunsysteem te versterken
FeelHealthy > Blog > 8 voedingscategorieën om uw immuunsysteem te versterken

8 voedingscategorieën om uw immuunsysteem te versterken

Een goede gezondheid hangt in de eerste plaats af van de voeding. Dit geldt nog meer in de winter, wanneer onze natuurlijke afweer verzwakt is. Hier zijn een aantal voedingsmiddelen die uw immuunsysteem een boost zullen geven!
 

Kou, regen, minder licht... Deze verschillende factoren hebben de neiging niet alleen ons moreel, maar ook onze natuurlijke weerstand aan te tasten. Als ons lichaam verzwakt is, zal vatbaarder worden voor virussen of schadelijke bacteriën.
 

Om zich beter tegen deze aanvallen te kunnen verdedigen, is uw voeding uw beste bondgenoot! Door te kiezen voor een reeks voedingsmiddelen met talrijke heilzame eigenschappen, kunt u gemakkelijk uw immuunsysteem versterken en een serene winter doorbrengen. Volg de gids ...
 

1. Superfood om uw immuunsysteem te stimuleren
 

De eerste categorie voedingsmiddelen bestaat uit voedingsmiddelen die veel positieve effecten hebben op het immuunsysteem: superfood. Deze bevat speciale voedingsstoffen die, wanneer ze gecombineerd worden, zeer heilzaam zijn voor onze gezondheid vooral in de winter:

·      honing en andere producten van de bijenkorf (koninginnengelei, stuifmeel, propolis, enz.) hebben antiseptische, ontsmettende en versterkende eigenschappen;

·      spirulina, een alg met antioxiderende eigenschappen die vooral de lever beschermt;

·      specerijen zoals gember en kurkuma, die antibacterieel, antioxiderend en ontstekingsremmend zijn;

·      groene thee, die een polyfenol bevat met antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen;

·      cacao, dat ook zeer rijk is aan polyfenolen die het immuunsysteem helpen bij de bestrijding van microbiële aanvallen;

·      enz.
 

2. Probiotica, om uw darmflora te verzorgen
 

Wist u dat uw immuunsysteem voor een groot deel afhankelijk is van de gezondheid van uw darmflora? Uw darmflora bevat een reeks gezonde bacteriën die uw darmen beschermen door slechte bacteriën te elimineren.

Deze goede bacteriën worden ‘probiotica’ genoemd. Ze zijn te vinden in een aantal gefermenteerde producten zoals:
 

·      yoghurt;

·      zuurkool;

·      kefir;

·      kombucha;

·      tofu;

·      augurken;

·      ingemaakte groenten;

·      enz.


3. Prebiotica, de andere bondgenoot van uw darmflora


Prebiotica spelen ook een belangrijke rol bij de verzorging van uw darmflora. Dit zijn niet-verteerbare elementen - zoals vezels - die in bepaalde voedingsproducten zitten, zoals:

 

·      asperges;

·      prei;

·      uien;

·      knoflook;

·      citrusvruchten;

·      haver;

·      zaden zoals vlas, chia;

·      enz.

 

4. Antioxidanten, een kostbare hulp voor uw immuniteit

 

Oxidatiereacties, die van nature voorkomen en noodzakelijk zijn voor het leven, kunnen ook destructief zijn voor cellen. Daarom produceren zowel planten als dieren antioxidanten om zichzelf te beschermen, waaronder vitamine A, E en C.
 

Om het immuunsysteem te versterken, kunnen een aantal voedingsmiddelen worden geconsumeerd die van nature rijk zijn aan antioxidanten:

 

·      wortelen, abrikozen, mango's, donkergroene groenten, zoete aardappelen, peterselie (rijk aan bètacaroteen of provitamine A);

·      paprika's, guaves, zwarte bessen, zuring, citroenen, sinaasappelen, kiwi's, kool, papaja's, aardbeien (rijk aan ascorbinezuur of vitamine C);

·      vette vis - haring, makreel, sardines ... -, zonnebloemolie, sojaolie, maïsolie, boter (rijk aan tocoferol of vitamine E);

·      koffie, thee, cacao, druiven, wijn (rijk aan polyfenolen).

 

5. Maak plaats voor ijzer!

 

Wist u dat één op de drie mensen in de wereld lijdt aan ijzertekort? IJzer is een sporenelement dat hemoglobine vormt, een eiwit dat cruciaal is voor het vervoer van zuurstof naar onze verschillende organen.
 

Een ijzertekort kan dus aanzienlijke gevolgen hebben voor de goede werking van onze organen en voor ons afweermechanisme. Om dit te voorkomen, is het daarom aan te bevelen ijzerrijke voedingsmiddelen te eten:
 

·      rood vlees;

·      orgaanvlees (lever, bloedworst ...);

·      zeevruchten (vooral mosselen);

·      enz.

 

6. Koper als enzymactivator

 

Koperrijke voedingsmiddelen zijn ook belangrijk voor de kracht van uw immuunsysteem. Koper heeft antivirale en antibacteriële eigenschappen, omdat het specifieke enzymen activeert. Koper is ook essentieel voor de werking van macrofagen, die in staat zijn pathogene micro-organismen te fagocytoseren (op te slokken en vervolgens te verteren).
 

Koper is aanwezig in:

·      haring;

·      kalfslever;

·      gist;

·      orgaanvlees;

·      zeevruchten;

·      cacao;

·      enz.

 

7. Vitamine A ter ondersteuning van de immuunrespons

Hoewel we de antioxiderende eigenschappen al hebben genoemd, heeft vitamine A ook andere deugden. Deze vetoplosbare vitamine kan de productie van witte bloedcellen activeren en zo de immuunrespons van het lichaam verhogen.

 

Deze vitamine zit in boter, kaas, lever, levertraan, enz.

 

Ref : https://www.vitamin-22.com/fr/dossiers/conseils-energisants/5-vitamines-pour-booster-votre-immunite
https://www.santemagazine.fr/alimentation/aliments-et-sante/les-aliments-qui-renforcent-notre-systeme-immunitaire-170968

 

8. Zink, een essentieel sporenelement

 

Een laatste groep voedingsmiddelen die waardevol zijn voor de versterking van ons immuunsysteem zijn voedingsmiddelen op basis van zink. Zink is niet alleen essentieel voor de immuuncellen, maar het heeft ook een zeer sterke antioxiderende werking. Het zit in zeevruchten, geroosterde sesam, volle granen, zuivelproducten, enz.

Naast een gevarieerde voeding die rijk is aan de verschillende elementen die we zojuist hebben opgesomd, is het ook mogelijk om uw immuunsysteem te versterken door bepaalde voedingssupplementen te gebruiken, zoals Defatyl Immunity.

 

Als bepaalde symptomen die wijzen op een verzwakt immuunsysteem aanhouden, raadpleeg dan uw arts.