Alles over vitamine E
FeelHealthy > Blog > Alles over vitamine E

Alles over vitamine E

Wilt u uw immuunsysteem versterken tijdens de wintermaanden? Dan kan vitamine E een waardevolle bondgenoot zijn. Wij leggen u alles uit wat u moet weten over deze krachtige antioxidant, die in veel voedingsmiddelen voorkomt.

 

Wanneer de temperaturen dalen, wordt er vaak gesproken over het belang van voldoende vitamine C en D. Hoewel deze inderdaad essentieel zijn, is er nog een vitamine die bijzonder belangrijk is voor de ondersteuning van onze natuurlijke afweer: vitamine E.
 

Wat is vitamine E?
 

De term vitamine E omvat eigenlijk verschillende groepen van chemische verbindingen, tocoferolen en tocotriënolen genaamd. Een van deze verbindingen, alfa-tocoferol, komt het meest voor in het lichaam en in sommige van de voedingsmiddelen die we eten.

 

Vitamine E is een krachtige antioxidant. Ze speelt dus een zeer belangrijke rol bij de bescherming van onze celmembranen. Deze vitamine heeft ook volgende eigenschappen:

·      ontstekingsremmend;

·      antiplatelet;

·      vaatverwijdend.

 

Goed om weten.

 

Vitamine E is in vet oplosbaar. Dit betekent dat ze in onze lever kan worden opgeslagen in geval van een toekomstig tekort. Regelmatige inname van vitamine E is dus niet nodig, aangezien ons lichaam de afgifte van deze vitamine op natuurlijke wijze over een lange periode kan regelen.

 


Wat zijn de voordelen van vitamine E?

 

Deze bijzondere eigenschappen van vitamine E maken haar tot een waardevolle bondgenoot voor uw gezondheid. Vitamine E stelt u in staat:
 

·      uw immuunsysteem te versterken, als aanvulling op bepaalde eenvoudige handelingen;

·      u te beschermen tegen hart- en vaatziekten;

·      het risico op bepaalde degeneratieve ziekten zoals Parkinson of Alzheimer te verminderen.

 

Hierbij dient te worden opgemerkt dat de verschillende studies die over vitamine E zijn uitgevoerd, niet altijd tot een consensus hebben geleid inzake de doeltreffendheid van deze vitamine in relatie tot specifieke ziekten, zoals bepaalde vormen van kanker. In het algemeen lijkt de consumptie van voedingsmiddelen die vitamine E bevatten gunstiger te zijn dan de inname van synthetische vitamine E.

 

Ref : https://www.passeportsante.net/fr/Solutions/PlantesSupplements/Fiche.aspx?doc=vitamine_e_ps
https://www.unlockfood.ca/fr/Articles/Elements-nutritifs-(vitamines-et-mineraux)/Ce-que-vous-devez-savoir-au-sujet-de-la-vitamine-E.aspx

 

 

Welke voedingsmiddelen bevatten vitamine E?

De gemakkelijkste manier om dagelijks voldoende (ongeveer 15 mg/dag) vitamine E binnen te krijgen, is het eten van voedingsmiddelen die er van nature grote hoeveelheden van bevatten. Dit is vooral het geval met vette voedingsmiddelen en groene bladgroenten:

·      geroosterde amandelen;

·      geroosterde zonnebloempitten en zonnebloemolie;

·      tarwekiemen en tarwekiemolie;

·      avocado’s;

·      geroosterde pinda's;

·      geroosterde hazelnoten;

·      gekookte spinazie;

·      snijbiet;

·      witte tonijn;

·      sardines;

·      rode zalm;

·      tomaten in blik;

·      enz.

Regelmatige consumptie van dit soort voedingsmiddelen zou dus uw organisme voldoende vitamine E moeten leveren, en uw immuunsysteem de steun moeten geven die het in hartje winter nodig heeft!
 

Naast vitamine E kunt u ook uw natuurlijke afweer versterken door supplementen te nemen die rijk zijn aan vitamine C en D, zoals Defatyl Immunity.

 

Als uw immuunsysteem bijzonder zwak lijkt, praat dan met uw arts om de oorzaak te achterhalen.