De antivirale rol van onze voeding
FeelHealthy > Blog > De antivirale rol van onze voeding

De antivirale rol van onze voeding

Op uw voeding letten is een natuurlijke manier om uw immuunafweer te versterken.

Hieronder vindt u een overzicht van zorgzame voedingsstoffen.

 

Proteïnes om onze antilichamen te produceren

Proteïnes of eiwitten spelen een belangrijke rol in onze immuniteit, aangezien de cellen die ons verdedigen – onze antilichamen – proteïnes zijn. Logisch dus dat een tekort leidt tot een verminderd immuunsysteem, wat infecties kan veroorzaken. Alle dierlijke eiwitten zijn evenwaardig of ze nu in de vorm van vlees, gevogelte, eieren, vis of zuivelproducten komen. Ideaal is om af te wisselen. Veganisten vinden de nodige proteïnes in plantaardige producten zoals gedroogde groenten (kikkererwten, griesmeel, quinoa …), maar deze hebben niet dezelfde kwaliteiten qua voedingswaarde. 

 

Zeevruchten omdat ze rijk zijn aan zink

Mensen die lijden aan een tekort aan zink zien hun immuunsysteem verzwakken.

Zeevruchten staan erom bekend dat ze rijk zijn aan zink: een heerlijke manier om onze afweer te boosten! Andere voedingsmiddelen met veel zink zijn lever, roggebrood, rood vlees, gedroogde vruchten, peulvruchten etc.

 

Citrusvruchten naar believen voor hun vitamine C

Om in vorm te blijven, moeten we voldoende vitamine C consumeren. Citrusvruchten zoals clementines, citroenen, appelsienen, pompelmoezen en kiwi’s zitten er vol van! Maar ook zwarte bessen en klein rood fruit. Die zijn te verkiezen boven vruchtensap, dat meer suiker en minder vezels bevat. Kiwi’s bevatten trouwens dubbel zo veel vitamine C als appelsienen.

Bij de groenten treffen we vitamine C vooral aan in aardappelen, rapen, groene kool, paprika’s, venkel en spinazie.

 

Wit of geel: in een ei is alles goed

Proteïnes hebben een ideale samenstelling van aminozuren om de cellen te vernieuwen: rijk aan vitamines A, D en vitamines uit groep B. Het eigeel in het bijzonder is rijk aan selenium, een antioxidant dat de goede werking van het immuunsysteem kan bevorderen en helpt in de strijd tegen vrije radicalen. Andere voeding die rijk is aan selenium: (orgaan)vlees, zeevruchten, schelpdieren, tonijn, zalm, kaas etc.

 

Het notenseizoen is begonnen

Hazelnoten zijn rijk aan magnesium: een handvol (20 g) is goed voor één derde van de aanbevolen hoeveelheid en levert ook een flinke dosis van de vitamines B1, B9 en E. U wisselt best af met walnoten. Die hebben een gelijkaardig voedingsprofiel, maar bevatten meer omega 3 en 6. Wat duurzame ontwikkeling betreft, kiest u beter voor Belgische noten die minder ver moeten reizen dan amandelen en pistachenoten waarvan het gros uit de Verenigde Staten komt. 

 

Pompoen voor een Halloween vol vitamines

Net als zijn neefje, de butternut, is de pompoen een van de groenten die het rijkst aan bètacaroteen (vitamine A) zijn. Hij bevat eveneens aanzienlijke dosissen vitamine C, vitamine E en koper. Zijn eetbare pitten vormen ook een belangrijke bron van omega 6. Een echte gezondmaker!

 

Andijvie, een verwenbeurt voor je darmen

De andijvie behoort tot dezelfde familie als de cichorei en bevat inuline, wat de bifidus in de darmen stimuleert. Hij is bovendien rijk aan selenium en vitamine B9. Voor salades wisselt u af met krulandijvie. Die bevat iets minder inuline, maar meer bètacaroteen.

 

Vervang suiker door honing

Honing bevat heel wat bestanddelen die helpen om infecties te voorkomen, alsook om keelpijn en andere seizoensgebonden infecties snel kwijt te geraken. De specifieke suikers bevorderen de groei van goede micro-organismen in de microbiota. Hoe donkerder de honing, hoe meer flavonoïden ofwel supersterke antioxidanten hij bevat. Kies bij voorkeur honingen met een kwaliteitslabel, die beter gecontroleerd worden.

 

Ondersteunt uw natuurlijke afweer en optimaliseert uw energie

DEFATYL Immunity is een voedingssupplement dat samengesteld is met kwalitatieve ingrediënten die geselecteerd werden voor hun wetenschappelijk bewezen doeltreffendheid.

Ondersteunt uw natuurlijke afweer en optimaliseert uw energie

Ondersteunt uw natuurlijke afweer en optimaliseert uw energie
  • Immuniteit

5 tips om u zachtjes voor te bereiden op de herfst

Nu het herfst wordt, is het belangrijker dan ooit om ons afweersysteem te versterken. De beste strategie? Door onze tips te volgen kan u uw immuunsysteem boosten en wapent u uzelf tegen aanvallen van buitenaf.

  • Energie

Klaar voor eindejaarsfeesten in topvorm?

De eindejaarsfeesten staan voor de deur. Met onze tips beleeft u een onvergetelijke tijd met uw familie en vermijdt u moeizame ochtenden!

  • Relax

Blokken zonder te blokkeren

Nu de examens eraan komen, neemt ook de stress toe. Om die te overwinnen en uw geheugen te ondersteunen, bestaan er meerdere doeltreffende mogelijkheden.