8 tips om wintermoeheid te voorkomen
FeelHealthy > Blog > 8 tips om wintermoeheid te voorkomen

8 tips om wintermoeheid te voorkomen

Voor veel mensen brengt de winter een toegenomen vermoeidheid met zich mee. Tegen de kou vechten kost meer energie. Het gebrek aan licht leidt ook tot loomheid. Om u te helpen uw energie en dynamisme te behouden en futloosheid tegen te gaan, volgen hier enkele tips. 

 

1. Geef uw lichaam regelmatig zuurstof
 

De dalende buitentemperaturen nodigen niet meteen uit om uw neus buiten te steken en nog minder om de ramen open te zetten. Toch is dit essentieel om in vorm te blijven. Ons lichaam moet zichzelf regelmatig van zuurstof voorzien. Om dit te doen, moeten we frisse lucht krijgen. Een paar minuten per dag naar buiten gaan zal u heel veel goed doen. De kou heeft bovendien een revitaliserend effect. Even de tijd nemen om te gaan wandelen, alleen of met familie of vrienden, zal u helpen om uw energie te behouden en fit te blijven.
 

2. Leer de kunst van het ademhalen
 

Goed leren ademen zal u helpen uw lichaam beter van zuurstof te voorzien.
 

We denken er niet vaak over na omdat de ademhalingsbeweging aangeboren is, maar er is een goede manier om te ademen. Het wordt aanbevolen in te ademen door de neus en de buik op te blazen, en daarna uit te ademen door de mond om hem leeg te laten lopen terwijl u zich concentreert op uw ademhaling. Dit wordt buikademhaling genoemd omdat alles in de buik gebeurt.

 

U kunt zich altijd concentreren op uw ademhaling, waar u ook bent. Maar idealiter doet u dit in de natuur.
 

3. Neem regelmatig een lichtbad
 

Dit is een ander gevolg van het herfst- en winterseizoen: er is minder natuurlijk licht in het dagelijkse leven.
 

Het is echter vooral de zon en haar stralen die ons vitamine D geven. Wanneer de dagen kort zijn en de nachten lang, lijden veel mensen onder een tekort aan deze essentiële energiebron. Het resultaat: een verminderde immuniteit en een slecht humeur.
 

Sinds enkele jaren wordt lichttherapie gebruikt om deze effecten te bestrijden. Maar het beste is, zelfs als de zon schaars is, om overdag 30 minuten naar buiten te gaan om de vitamine D-synthese te bevorderen en uw humeur te helpen verbeteren.
 

 

4. Zorg dat u 's nachts goed slaapt

 

Goed slapen is een van de sleutels om het hele jaar door fit te blijven. Slaap herstelt het lichaam, harmoniseert het organisme en verhoogt de immuniteit.

 

Maar hoe kunt u uw nachtrust optimaliseren?
 

Ten eerste, door te proberen een regelmatig ritme aan te houden. Het wordt aanbevolen om acht uur slaap per nacht te nemen en nachten van minder dan zeven uur zoveel mogelijk te vermijden. Probeer elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan. Om gemakkelijker in slaap te vallen, houdt u de temperatuur in de slaapkamer op 18 graden. Vermijd zoveel mogelijk beeldschermen voordat u het licht uitdoet.
 

5. Doe af en toe een dutje

 

Het is normaal dat u in de winter minder energie hebt. U moet ermee leren omgaan en u aanpassen. Het lichaam moet meer recupereren. In dit opzicht is het gunstig om te kiezen voor een dutje van enkele minuten, wanneer uw oogleden zwaar aanvoelen. Maar wees voorzichtig: dit moment van rust moet beperkt blijven tot ongeveer vijftien minuten, om te voorkomen dat u in een diepere slaap valt. Op die manier ontdekt u alle revitaliserende voordelen van een dutje.
 

6. Eet evenwichtig, met de nadruk op bepaalde rauwe voedingsmiddelen

 

Om het hele jaar door in vorm te blijven, is het belangrijk om evenwichtig te eten. Via onze voeding voorzien wij ons lichaam van alle elementen en energie die het nodig heeft.

 

In de winter staat het lichaam onder grotere druk en heeft het meer energie nodig. Het is dus belangrijk om uw voeding aan te passen aan het seizoen. In het bijzonder wordt aanbevolen niet te beknibbelen op rauw fruit en rauwe groenten. Deze voedingsmiddelen zijn gemakkelijker te verteren en geven meer vitale energie.
 

Bepaalde andere voedingsmiddelen, waarvan bekend is dat ze ons lichaam in de winter ondersteunen, verdienen de voorkeur waaronder producten van de bijenkorf: koninginnengelei, honing of propolis.
 

7. Versterk uw spieren
 

Hoewel we in de winter over het algemeen minder gemotiveerd zijn om te sporten, mogen we dit toch niet verwaarlozen. Een tip om fit te blijven? Geef voorrang aan het versterken van uw spieren boven cardiotraining. Langeafstandslopen, zwemmen, bodybuilding of pilates zijn disciplines die zich goed lenen voor het seizoen. Een sterkere spierstructuur helpt om uw vitaliteit tijdens de winter te behouden, zodat u het voorjaar in topvorm kunt beginnen.

 

8. Neem tijd voor uzelf

 

Wintermoeheid gaat vaak ook gepaard met een hectische drukte tussen werkverplichtingen, activiteiten van de kinderen, schooltaken, familiebijeenkomsten, reünies met vrienden... Te midden van dit alles mag u uzelf niet vergeten. Maak wat tijd voor uzelf vrij, tijd waarin u kunt ademen en genieten van het huidige moment. 

Voor een natuurlijke kwalitatieve slaap

SEDIPLUS Sleep Forte moet 's avonds voor het slapengaan worden ingenomen. De valeriaan- en eschscholzia-extracten die het bevat, dragen bij aan een natuurlijke slaapkwaliteit en het uitgerust ontwaken. Het bevat melatonine en is alleen bedoeld voor volwassenen.

Voor een natuurlijke kwalitatieve slaap

Voor een natuurlijke kwalitatieve slaap
  • Immuniteit

Wanneer de koude ons goed doet

Koude hoeft niet per definitie onze vijand te zijn. Blootstelling aan lage temperaturen heeft ook zijn voordelen. Ontdek ze!

  • Immuniteit

8 voedingscategorieën om uw immuunsysteem te versterken

Het immuunsysteem kan gemakkelijk worden versterkt door de juiste voeding. Hier zijn 8 categorieën van voedingsmiddelen om dagelijks uit te kiezen!