Wanneer de koude ons goed doet
FeelHealthy > Blog > Wanneer de koude ons goed doet

Wanneer de koude ons goed doet

De meesten van ons hebben gelijk om bang te zijn voor de kou. Blootstelling aan lage temperaturen vraagt uw lichaam om meer energie te verbruiken. De terugkeer van het winterseizoen betekent vaak een toename van infecties, vaak door een iets lagere immuniteit. Maar de kou is niet altijd onze vijand. Integendeel, er zijn ook voordelen zoals we hieronder uitleggen.
  

Een koude douche doet goed

Koud water op de huid veroorzaakt een reactie die vasodilatatie heet. Daardoor worden onze bloedvaten wijder, wat een betere bloedcirculatie bevordert. Uiteindelijk zijn alle organen u dankbaar voor de betere zuurstofvoorziening.

 

Ref : https://www.bonheuretsante.fr/les-11-bienfaits-de-la-douche-froide/
https://www.kinedo.com/actualites/tout-savoir-sur-les-bienfaits-de-la-douche-froide
https://www.cnews.fr/beaute/2021-10-11/ces-5-bienfaits-meconnus-dune-douche-froide-1015985

 

In 2015 documenteerden onderzoekers de gezondheidsvoordelen van een koude douche. Er werd in een steekproef onder de bevolking gevraagd om hun douche te beëindigen met een koude straal water gedurende enkele seconden. Uit de studie bleek dat vrijwilligers die op deze manier aan koud water waren blootgesteld, beter bestand waren tegen ziekte dan de controlegroep. De onderzoekers stelden 29% minder ziektedagen vast. Toegegeven, een koude douche is geen pretje, maar helpt wel om fit te blijven.

 

Ref : https://www.hbrfrance.fr/magazine/2018/07/20800-les-douches-froides-entrainent-moins-dabsenteisme/

 

Koude helpt om beter te slapen
 

Om goed te slapen, is het verstandig om de temperatuur van de kamer iets te verlagen. Er wordt aanbevolen dat deze temperatuur niet hoger is dan 19°. Waarom? De slaapcyclus is gekoppeld aan een lichaamstemperatuurcyclus. Onze lichaamstemperatuur daalt vlak voor we in slaap vallen. Het verlagen van de temperatuur in de slaapkamer helpt dus bij dit proces. U zal gemakkelijker in slaap vallen en genieten van een goede nachtrust.

 

Een overdreven koude temperatuur is natuurlijk niet aan te bevelen. Kou maakt het makkelijker om in slaap te vallen. Daarnaast is het belangrijk om een juiste temperatuur te handhaven, bijvoorbeeld met behulp van een goed deken.
 

Koude helpt om vet te verbranden
 

Net als het verwarmen van uw huis, kost het regelen van uw lichaamstemperatuur energie. Ons lichaam zoekt deze energie in vet. Meer specifiek zal het lichaam ‘bruin’ vet verbranden, in tegenstelling tot ‘wit’ vet, dat zich ophoopt en verantwoordelijk is voor overgewicht en obesitasproblemen.
 

Volgens een studie uit 2014 kan het effect van de kou echter wit vet omzetten in bruin vet, dat direct kan worden geëlimineerd. Volgens andere onderzoekers staat 15 minuten rillen in de kou gelijk aan een uur lichaamsbeweging. Verwacht echter niet dat uw figuur zal veranderen door u bloot te stellen aan de kou. Maar het kan wel problemen als diabetes of zwaarlijvigheid helpen voorkomen.

 

Ref : https://www.cell.com/cell-metabolism/fulltext/S1550-4131(14)00006-0

 

Koude verzacht de pijn

 

Na een klap of verstuiking wordt het gebruik van een ijskompres aanbevolen. De kou heeft een verdovend effect en vermindert de pijn. Naast de verlichting die het biedt, helpt de toepassing van ijs om het ontstekingsproces te vertragen.
 

Koude als hoeksteen van een behandelmethode: cryotherapie

 De voordelen van koude hebben geleid tot een specifieke behandelmethode: cryotherapie.
 

Deze techniek, ook bekend als ‘koudetherapie’, bestaat er meestal in koude toe te passen op een pathologisch deel van het lichaam. Dit maakt het mogelijk om:

-       fysiek herstel te bevorderen, na een training bijvoorbeeld. De kou bevordert het herstel, verlicht pijnen, kneuzingen en peesontstekingen;

-       pijn en kwalen te verzachten. De techniek helpt om van hoofdpijn, jicht, artritis en artritis af te komen;

-       de bloedsomloop te stimuleren;

-       de kwaliteit van de huid te verbeteren, in het bijzonder de stevigheid en de tonus van de opperhuid;

-       vetten te elimineren;

-       enz.

Blootstelling aan koude kan dus heilzaam zijn. Om het hoofd te bieden aan een temperatuurdaling, die vaak tot vermoeidheid en een verminderde immuniteit leidt, is het echter belangrijk uw natuurlijke afweersysteem te ondersteunen, uw energie op peil te houden en fit blijven.

 

 

Ondersteunt uw natuurlijke afweer en optimaliseert uw energie

DEFATYL Immunity is een voedingssupplement dat samengesteld is met kwalitatieve ingrediënten die geselecteerd werden voor hun wetenschappelijk bewezen doeltreffendheid.

Ondersteunt uw natuurlijke afweer en optimaliseert uw energie

Ondersteunt uw natuurlijke afweer en optimaliseert uw energie
  • Energie

Energie vrijmaken vanuit de zonnevlecht

Hebt u last van een beklemmend gevoel? Een knoop in de maag? Bent u gestresseerd? Moe? Om u beter te voelen, zou u zich kunnen concentreren op uw zonnevlecht, de ontvanger van uw stemmingen en energieën.

  • Immuniteit

De antivirale rol van onze voeding

Op uw voeding letten is een natuurlijke manier om uw immuunafweer te versterken. Hieronder vindt u een overzicht van zorgzame voedingsstoffen.