Energie vrijmaken vanuit de zonnevlecht
FeelHealthy > Blog > Energie vrijmaken vanuit de zonnevlecht

Energie vrijmaken vanuit de zonnevlecht

Hebt u last van een beklemmend gevoel? Een knoop in de maag? Bent u gestresseerd? Moe? Om u beter te voelen, zou u zich kunnen concentreren op uw zonnevlecht, de ontvanger van uw stemmingen en energieën.

De zonnevlecht is een belangrijk energiecentrum dat beschouwd wordt als het hart van onze emoties en zelfvertrouwen. Hij bevindt zich onder de punt van het borstbeen en tussen de onderste ribben. Hij is het kruispunt van de zenuwen die de organen van de buik (lever, maag, milt) bedienen en hij dankt zijn naam aan zijn radiale vorm. De zonnevlecht is een belangrijk en gevoelig zenuwcentrum, en elke verstoring ervan kan gevolgen hebben voor de gehele gezondheid.

Stress en pijn in de zonnevlecht

De zonnevlecht werkt omwille van zijn positie in op ons middenrif. Als de zonnevlecht samengetrokken of samengeperst is, veroorzaakt dat spanningen op het middenrif. Dit heeft een hoge en snelle ademhaling tot gevolg. Een gevoel van gebrek aan lucht. Maar dit kan ook spijsverteringsproblemen veroorzaken, zoals een opgeblazen gevoel, diarree, buikpijn, ... Het gevoel van een knoop in de maag is een fysieke uiting van een zonnevlecht die gespannen staat door stress, onderdrukte emoties, ...

Osteopathie kan helpen

Een osteopaat kan deze spanningen plaatselijk verlichten, maar hij kan zijn behandeling ook uitbreiden naar andere delen van het lichaam die beïnvloed kunnen zijn door stress- of angstgevoelens.  Zo zal hij de gehele wervelkolom controleren, te beginnen met de halswervels en de trapeziusspieren die daarmee overeenkomen. Hij zal daarna de volledige rugstructuur ontspannen en eindigen met het opnieuw in evenwicht brengen van het hele lichaam om volledige en blijvende ontspanning te brengen. 

Mindfulness-meditatie, yoga-oefeningen of hartcoherentietraining kunnen ook helpen om met stressvolle periodes in uw leven om te gaan.

Zelfmassage van de zonnevlecht om knopen los te maken

Gebruik de hiel van uw hand en maak draaiende bewegingen tegen de klok in. Als het punt pijnlijk is, masseer het dan snel.
U kan ook 3 vingers samen gebruiken (wijs-, middel- en ringvinger), maar wees voorzichtig dat u niet te veel druk uitoefent op dit erg gevoelige punt.
Adem langzaam en diep, met uw ogen dicht. Concentreer u op de masserende beweging en op uw ademhaling. Sta niet stil bij voorbijgaande gedachten...

Een klein extraatje: masseer de zonnevlecht met een of twee druppels essentiële lavendelolie, gemengd met een beetje neutrale olie (olijf-, kokos- of een andere olie). Eindig met een paar keer rustig ademhalen terwijl u aan de kleur geel denkt (een zandstrand, de zon ...). Waarom? Omdat in yoga, meditatie en gevechtssporten de zonnevlecht wordt geassocieerd met vuur en geel. Er wordt ook gezegd dat het de kleur is van energie, veerkracht en vreugde.

 

De stimulans van planten


Er zijn ook planten die stress, overbelasting of vermoeidheid in het dagelijks leven kunnen helpen beheersen.

·       Citroenmelisse bevordert dankzij zijn ontspannende en kalmerende eigenschappen de alertheid en concentratie bij tijdelijke stress. 

·       Passiebloem heeft kalmerende en ontspannende eigenschappen.

·       Bepaalde zogenaamde adaptogene planten, zoals ashwagandha of rhodiola, stellen het lichaam in staat zich aan stresssituaties aan te passen en helpen om de emotionele stabiliteit te bewaren.