Het belang van vitamine C
FeelHealthy > Blog > Het belang van vitamine C

Het belang van vitamine C

Vitamine C is essentieel voor de goede werking van het lichaam en zit in veel voedingsmiddelen. We vertellen u er alles over.

 

We hebben het regelmatig over het belang van voeding die rijk is aan vitaminen en mineralen. Vandaag concentreren we ons op een van deze elementen: vitamine C. Net als vitamine E is ze essentieel voor de goede werking van ons lichaam.


 

Ontdek vitamine C

 

Vitamine C, ook bekend als ascorbinezuur, zit in veel voedingsmiddelen. Het is echter een element dat ons lichaam niet kan opslaan. Het is daarom essentieel om het regelmatig te consumeren.

 

Waarom kiezen voor vitamine C?

 

De deugden van vitamine C zijn talrijk! Hier volgen er enkele.

 

Ondersteuning van het immuunsysteem

 

Vitamine C ondersteunt het immuunsysteem dankzij verschillende eigenschappen. Ze stapelt zich op in de witte bloedcellen en stelt ze in staat effectiever te reageren op aanvallen1.

 

Een krachtige antioxidant

 

Vitamine C is een krachtige antioxidant. Met andere woorden, ze vangt en neutraliseert vrije radicalen, dit zijn onstabiele moleculen die kunnen leiden tot vroegtijdige veroudering van cellen. Door het vangen van deze vrije radicalen, dragen antioxidanten bij tot de preventie van bepaalde ziekten zoals kanker of bepaalde neurodegeneratieve ziekten2.

 

Verbeterde synthese van neurotransmitters

 

Een andere eigenschap van vitamine C is dat ze een betere synthese mogelijk maakt van neurotransmitters zoals adrenaline en dopamine3, die bijdragen tot onze aandacht en motivatie. Alleen dat al! In feite zijn neurotransmitters de biologische moleculen die de elektrische stroom tussen neuronen en zenuwcellen in ons hele lichaam vergemakkelijken.

 

Waarin vindt u vitamine C?

 

Zoals gezegd wordt vitamine C niet opgeslagen in ons lichaam. Het is dus raadzaam om dagelijks voedingsmiddelen4 te consumeren die deze stof bevatten om een tekort te voorkomen. Een gebrek aan vitamine C kan immers gevolgen hebben voor uw lichaam: vermoeidheid, gewichtsverlies, prikkelbaarheid5, ... 

 

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn sinaasappels niet het rijkst aan vitamine C. Tot de voedingsmiddelen die het rijkst zijn aan vitamine C behoort echter de rode paprika. De rode paprika is de rijpste vorm van de paprika en bevat tot 190 mg vitamine C per 100 g. Hij bevat ook vitamine A, B, E en betacaroteen.

 

Kiwi's staan ook bekend om hun vitamine C-gehalte. Per 100 g kiwi kunt u tot 90 mg vitamine C binnenkrijgen.

 

Ondanks hun slechte reputatie hebben spruitjes veel voedingsvoordelen, waaronder de toevoer van een aanzienlijke hoeveelheid vitamine C. Nog een pluspunt? Ze geven je snel een voldaan gevoel!

 

 

1 https://www.sfmpl.fr/vitamine-c-et-immunit%C3%A9
2 https://theconversation.com/la-vitamine-c-une-molecule-au-double-visage-62304
https://www.passeportsante.net/fr/Nutrition/PalmaresNutriments/Fiche.aspx?doc=vitamine_c_nu
4 https://www.passeportsante.net/fr/Actualites/Dossiers/DossierComplexe.aspx?doc=Vitamine-C-que-manger-pour-toujours-en-avoir
5 https://www.msdmanuals.com/fr/accueil/troubles-de-la-nutrition/vitamines/carence-en-vitamine-c

Herontdek uw energie terug

Voelt u zich moe? Staat uw energiepeil op een laag pitje? Met DEFATYL Energy Plus kan u uw energie en vitaliteit terugkrijgen.

Een kuur met DEFATYL Energy Plus draagt ​​bij tot het verminderen van vermoeidheid (dankzij magnesium en vitamine B2, B6, B9 en B12) en optimaliseert de normale werking van het immuunsysteem (dankzij vitamine B6, B9 en B12). Het is verkrijgbaar in capsules alsook in vloeibare vorm verdeeld in flesjes.

Herontdek uw energie terug

Herontdek uw energie terug
  • Immuniteit

Kom gezond de winter door dankzij uw voeding!

Winter, koud weer, kortere dagen... Ontdek welke voedingsmiddelen u het best kunt eten om tijdens deze periode energie op te doen!

  • Immuniteit

Welke rol spelen de darmen in onze immuniteit?

Wist u dat de darmen, naast hun rol in de spijsvertering, het belangrijkste afweerorgaan van uw lichaam zijn? We leggen het u uit.

  • Energie

Klaar voor eindejaarsfeesten in topvorm?

De eindejaarsfeesten staan voor de deur. Met onze tips beleeft u een onvergetelijke tijd met uw familie en vermijdt u moeizame ochtenden!