Waarom staat de winter vaak gelijk aan ziekte?
FeelHealthy > Blog > Waarom staat de winter vaak gelijk aan ziekte?

Waarom staat de winter vaak gelijk aan ziekte?

Weet u waarom we vaker ziek worden bij koude temperaturen? We leggen het u uit.

 

Bent u de winter doorgekomen zonder ziek te worden? Verkoudheid, griep, buikgriep ... de lijst van veel voorkomende winterziekten is lang! Als u de afgelopen maanden niet ziek bent geweest, dan hebt u een sterk immuunsysteem. Als dit het geval is, hoeft u zich geen zorgen te maken: er zijn verschillende redenen waarom u een van deze ziekten kunt hebben opgelopen, maar u kunt altijd de juiste reflexen aannemen om uw immuniteit een boost te geven!

 

Virussen zijn resistenter in de winter

 

Virussen zijn overal aanwezig, het hele jaar door. In de winter komen echter twee verschijnselen samen: ons immuunsysteem is wat minder efficiënt, terwijl de virussen resistenter zijn omdat ze in een beschermend omhulsel zijn gewikkeld dat in koude lucht steviger wordt1.

 

De gevolgen van de winterkou

 

Als kind hoorden we allemaal onze ouders zeggen “kleed je goed aan, het is koud, je zou ziek kunnen worden”. Hoewel dit misschien goed bedoeld was, is het niet noodzakelijk waar, ook al speelt de koude een rol in onze gevoeligheid voor ziekten.

 

Als we koudere lucht inademen, doet ons lichaam er alles aan om die lucht te verwarmen. Daartoe geven de neusslijmvliezen water aan deze lucht om die op dezelfde temperatuur als ons lichaam te brengen. Door deze warmteoverdracht drogen de slijmvliezen uit, terwijl ze normaal gesproken een barrière vormen tegen virussen.

 

Een ander gevolg van koude is de vertraging van het immuunsysteem. Het gevolg is dat wanneer bacteriën of virussen ons lichaam aanvallen, het langer duurt om het te verdedigen. Dit geeft virussen een kans om ons ziek te maken2.


 

Drukke en compacte ruimtes
 

Niemand blijft graag buiten als het koud is, dat is duidelijk. Wat ook duidelijk is, is dat binnen zitten in een kamer met andere mensen ook een reden is voor de toename van ziekten. Als het koud is, hebben we niet de reflex om de ramen open te zetten om te ventileren. Als iemand ziek is, kunnen virussen zich via de lucht verspreiden of via oppervlakken zoals het koffiezetapparaat of het openbaar vervoer.

 

Maak er dus een gewoonte van om de kamers regelmatig te verluchten!

 

Voeding met weinig vitaminen en mineralen

 

Wij hebben het onderwerp voeding al meermaals besproken. U zult begrepen hebben dat het een belangrijk element is voor onze immuniteit en dat het noodzakelijk is vitamines en mineralen aan te vullen om gezond te blijven. In de winter geven we echter vaak de voorkeur aan rijkelijke gerechten, zoals een raclette of fondue, ten koste van groenten en fruit. Dit betekent dat ons lichaam niet de vitaminen en mineralen krijgt die nodig zijn voor een gezond immuunsysteem3

 

In de winter zijn er nochtans voldoende seizoensgroenten om uit te kiezen! Als u op zoek bent naar een doeltreffende manier om gezonde voedingsstoffen in te nemen, aarzel dan niet om soepen met veel groenten klaar te maken.

 

Gebrek aan licht

 

Kortere dagen betekent minder blootstelling aan licht. Bovendien brengen we ook minder tijd door buiten vanwege het weer. Dit tast ons moreel aan, maar ook onze immuniteit. Dat komt omdat vitamine D wordt aangemaakt onder invloed van de zon4.

 

Om het einde van de winter in goede gezondheid door te komen, kunt u, naast een evenwichtige voeding, uw immuniteit een boost geven met voedingssupplementen.

 

 

https://www.passeportsante.net/fr/Actualites/Dossiers/DossierComplexe.aspx?doc=virus-pourquoi-en-hiver
https://sante.lefigaro.fr/actualite/2013/01/14/19697-pourquoi-froid-favorise-certaines-maladies
https://www.passeportsante.net/fr/Actualites/Dossiers/DossierComplexe.aspx?doc=pourquoi-malades-hiver
4 https://nutriandco.com/fr/blog/pourquoi-notre-immunite-est-elle-en-berne-lhiver-n267

Ondersteunt uw natuurlijke afweer en optimaliseert uw energie

DEFATYL Immunity is een voedingssupplement dat samengesteld is met kwalitatieve ingrediënten die geselecteerd werden voor hun wetenschappelijk bewezen doeltreffendheid.

Ondersteunt uw natuurlijke afweer en optimaliseert uw energie

Ondersteunt uw natuurlijke afweer en optimaliseert uw energie
  • Immuniteit

Kom gezond de winter door dankzij uw voeding!

Winter, koud weer, kortere dagen... Ontdek welke voedingsmiddelen u het best kunt eten om tijdens deze periode energie op te doen!

  • Energie

8 tips om wintermoeheid te voorkomen

Om u te helpen uw energie en vitaliteit tijdens de wintermaanden op peil te houden, volgen hier enkele ideeën om de strijd aan te binden met futloosheid.

  • Immuniteit

8 voedingscategorieën om uw immuunsysteem te versterken

Het immuunsysteem kan gemakkelijk worden versterkt door de juiste voeding. Hier zijn 8 categorieën van voedingsmiddelen om dagelijks uit te kiezen!