Lachen bestrijdt stress en versterkt de immuniteit
FeelHealthy > Blog > Lachen bestrijdt stress en versterkt de immuniteit

Lachen bestrijdt stress en versterkt de immuniteit

De 4 positieve effecten van lachen op uw moreel en gezondheid

 

Wat als u, om in vorm te blijven, eerst zou moeten lachen? De gezondheidsvoordelen van lachen zijn talrijk. Het verlicht stress, verlaagt de bloeddruk en versterkt zelfs het immuunsysteem.

 

Churchill, die steeds gevat uit de hoek kwam, zei: "Een appel per dag houdt de dokter weg ... op voorwaarde dat je goed mikt". Dit was genoeg om het publiek om hem heen aan het lachen te maken. Wat hij misschien niet wist, was dat hij, door de mensen om hem heen op deze manier aan het lachen te brengen, rechtstreeks bijdroeg tot hun welzijn en hen fit hield. 

 

Lachen heeft inderdaad deugden die we niet vermoeden. Idealiter zouden we 10 tot 15 minuten per dag moeten lachen om in goede gezondheid te zijn. 

 

De positieve effecten van lachen worden ernstig bestudeerd door wetenschappers.

 

Onderzoekers hebben verschillende voordelen ontdekt van regelmatig en uitbundig lachen[1].

 

Lachen beschermt ons tegen stress

Als we lachen, maken we een aantal neurotransmitters aan, waaronder serotonine, die ons beschermen tegen stress[2].

 

Psychologen hebben de frequentie en intensiteit van het lachen gemeten bij 41 mensen gedurende een periode van twee weken, evenals hun fysieke en mentale stressniveau. Ze stelden vast dat hoe meer er gelachen werd, hoe lager de stress was[3][AC1] .

 

Lachen versterkt ons immuunsysteem
 

Lachen helpt bij het beperken van de afgifte van andere neurotransmitters en hormonen[4], zoals cortisol[5], die ons cardiovasculaire, metabolische en immuunsysteem[6] na verloop van tijd kunnen belasten[7].

 

Regelmatig lachen bevordert onze immuniteit en vermindert onze vatbaarheid voor ziekten. Lachen moet daarom worden beschouwd als een goede gewoonte, net als goed eten en goed slapen. Dus waarom kijkt u niet elke dag enkele minuten naar een grappige video?

 

Lachen helpt om de bloeddruk te verlagen.

 

Onderzoekers van de Universiteit van Maryland[8] in de VS lieten een groep van 29 jonge, gezonde mannen en vrouwen fragmenten bekijken uit twee films, een komische en een zeer stressvolle. De resultaten toonden een vermindering van de bloedstroom (gemeten in de arm) met 35% bij 14 van de 20 mensen die naar de stressvolle film keken, terwijl een toename met 22% werd waargenomen bij bijna alle (19) van degenen die naar de grappige film keken. Lachen vermindert dus het risico op een hartaanval.

 

Volgens andere onderzoekers verlaagt lachen het risico op een myocardinfarct[9] en vermindert het de recidieven na een myocardinfarct bij diabetici[10].

 

Lachen stimuleert onze hersenactiviteit

 

Een goed gevoel voor humor hebben, gemakkelijk lachen, impliceert een flinke dosis sociale intelligentie en een goed werkend brein[11].

 

Lachen, net als humor, komt over het algemeen voort uit de herkenning van ongerijmdheden of absurditeiten in een situatie. Kortom, om te kunnen lachen moet u de grap begrijpen en daarvoor moet u verschillende delen van uw hersenen activeren. Om samen met anderen te lachen en plezier te hebben moet u in staat zijn de bedoelingen van anderen af te leiden en hun standpunt in te nemen.

 

Lachen is dus een goede manier om onze neurale netwerken te activeren, te laten samenwerken en ze zo gezond te houden.  

 

 


[1] https://www.bmj.com/content/347/bmj.f7274

[2] https://www.rtbf.be/article/les-bienfaits-du-rire-sur-notre-sante-10736893

[3] https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0235851

[4] http://www.psychomedia.qc.ca/sante/2008-04-07/les-bienfaits-du-rire-sur-diverses-hormones

[5] http://www.psychomedia.qc.ca/sante/2008-04-07/les-bienfaits-du-rire-sur-diverses-hormones

[6] https://www.bmj.com/content/347/bmj.f7274

[7] https://www.bmj.com/content/347/bmj.f7274

[8] https://www.sciencedaily.com/releases/2000/11/001116080726.htm

[9] https://www.bmj.com/content/347/bmj.f7274

[10] https://www.bmj.com/content/347/bmj.f7274

[11] https://www.jstor.org/stable/23082946


 [AC1]Is the numbering correct? This reference was inserted twice and only once in the FR-version. 

  • Immuniteit

U omringen met planten en ze consumeren is goed voor uw immuniteit

De consumptie van bepaalde planten kan de immuniteit verhogen. Maar wist u dat ze ook nuttig kunnen zijn als ze zich gewoon in uw omgeving bevinden?

  • Relax

Een rustig begin van twee weken vakantie met de kinderen

Staat u op het punt om samen met de kinderen twee weken op vakantie te vertrekken, maar wilt u de stress vermijden die dat met zich mee kan brengen? Dan hebben we enkele adviezen voor u!