De voordelen van een middagdutje
FeelHealthy > Blog > De voordelen van een middagdutje

De voordelen van een middagdutje

In ons land staan middagdutjes niet meteen hoog aangeschreven. Ze bieden nochtans aanzienlijke voordelen ... op voorwaarde dat enkele regels gevolgd worden. We leggen het u uit!

 

In onze streken valt een siësta, ook al wordt deze aanbevolen, niet altijd bij iedereen in goede aarde. Als een middagdutje echter onder de juiste omstandigheden wordt gedaan, kan het veel voordelen voor het lichaam opleveren. In sommige culturen zijn siësta’s trouwens onvermijdelijk! We willen er wel op wijzen dat een middagdutje niet wordt aanbevolen voor mensen die aan slapeloosheid lijden. 

 

Hieronder sommen we enkele voordelen van een siësta op.

 

Hoelang?

 

Allereerst is het belangrijk om niet te lang te slapen. Als u te lang wegdommelt, zult u daar de hele dag de gevolgen van voelen.

 

Het micro-dutje

 

Het micro-dutje stemt overeen met de lichte slaapfase en mag niet langer dan 10 minuten duren. Het helpt u te ontspannen en uw prestaties te verbeteren. U kunt gewoon gaan zitten met uw sleutelbos in de hand. En als die valt, is het tijd om weer aan het werk te gaan. Het micro-dutje geeft u vooral een nieuwe energieboost.

 

Het korte dutje

 

Het zogenaamde korte dutje duurt niet langer dan 20 minuten. Het is een uitstekende manier om de sporen van een slechte nacht te verwerken.

 

Het lange dutje

 

Het lange dutje is vergelijkbaar met het dutje op zondagnamiddag, wanneer we van de gelegenheid gebruik maken om onze batterijen op te laden voor een nieuwe week. Dit type siësta komt overeen met een volledige slaapcyclus en duurt 1 tot 3 uur.

 

Wat zijn de voordelen van een middagdutje?

 

Wetenschappers bestuderen al vele jaren de siësta. Ze zijn erin geslaagd een reeks voordelen ervan te objectiveren.

 

Minder stress, minder spanning en minder risico op hart- en vaatziekten

 

Door overdag enkele minuten te slapen, vermindert u uw stressniveau. Sommige wetenschappers hebben ook aangetoond dat de bloeddruk lager is bij mensen die dagelijks een dutje doen. Daardoor is het risico op hart- en vaatziekten kleiner.

 

Een beter humeur

 

Als we niet slapen, zijn we prikkelbaarder. Als u zichzelf een paar minuten slaap gunt, kunt u uw vitaliteit en tegelijkertijd uw goede humeur terugwinnen!

 

Verbetering van de cognitieve functies

 

Tijdens een middagdutje kunnen ons lichaam en onze hersenen zich herstellen. Dit zou leiden tot betere cognitieve functies, waaronder een betere concentratie en alertheid. 

 

Versterking van het immuunsysteem

 

Bij slaaptekort verzwakt ons immuunsysteem en worden we kwetsbaarder voor virussen. Een siësta draagt dus bij tot de goede werking van onze stofwisseling. De hersenen profiteren namelijk van deze periode om hormonen af te scheiden die het immuunsysteem in staat stellen infecties te bestrijden. 

 

Gunstige effecten op het geheugen

 

Tijdens de paar minuten rust die u zichzelf gunt, pauzeren uw hersenen en, eenmaal wakker, wordt onthouden gemakkelijker. Met andere woorden, slaap maakt het leren gemakkelijker. Deze pauze tijdens de dag stelt uw hersenen in staat om de informatie te verwerken waarmee u eerder hebt gewerkt.

 

Voor een natuurlijke slaapkwaliteit

SEDIPLUS Sleep is een voedingssupplement op basis van een gestandaardiseerd valeriaanextract dat bijdraagt ​​aan een natuurlijke kwalitatieve slaap. Het is bedoeld voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar.

Voor een natuurlijke slaapkwaliteit

Voor een natuurlijke slaapkwaliteit
  • Slaap

Hoeveel uur slaap hebt u werkelijk nodig?

Wat het aantal uren slaap betreft, bestaat er geen absoluut cijfer. Er zijn nu eenmaal grote en kleine slapers. Vermoeidheid en slaperigheid zijn tekenen dat u onvoldoende slaapt!

  • Slaap

Kent u uw slaapbehoeften?

We zijn allemaal verschillend als het op slapen aankomt. Maar hebt u uw behoeften al eens geanalyseerd? We vertellen er u alles over!