Kent u uw slaapbehoeften?
FeelHealthy > Blog > Kent u uw slaapbehoeften?

Kent u uw slaapbehoeften?

Hoeveel uur slaap heeft u per dag nodig? Weet u hoe belangrijk deze informatie is? We leggen het uit!

U heeft misschien last van slapeloosheid of moeite om in slaap te geraken. Als dit af en toe gebeurt, kan het te wijten zijn aan stress of aan een uitgebreide maaltijd. Slapeloosheid die herhaaldelijk voorkomt kan echter te maken hebben met uw slaappatroon. Vindt u dat paradoxaal? We leggen het u uit!

 

Welk type slaper bent u?

Het eerste wat u moet bepalen is het aantal uren slaap dat u nodig heeft om volledig fit te zijn.

Een volwassene heeft gemiddeld 7 tot 9 uur slaap nodig.[1] Sommigen hebben meer slaap nodig, terwijl anderen op hun best zijn met minder dan 7 uur.

Als u een nauwkeurigere schatting wilt van het aantal uren dat u nodig heeft, gebruik dan uw vakantie! Meestal hebben we verplichtingen waarvoor we op een bepaald tijdstip moeten opstaan, waardoor onze slaapcyclus soms wordt onderbroken. Op vakantie daarentegen hebt u de vrijheid om op te staan wanneer u wilt. Door dit herhaaldelijk te doen, zult u merken dat uw lichaam de neiging heeft om op dezelfde tijd wakker te worden. Door te bepalen wanneer u wakker wordt en wanneer u naar bed bent gegaan, weet u precies hoeveel uur slaap u nodig hebt.

 

Waarom is het belangrijk om uw slaappatroon te kennen?

We hebben het er al eerder over gehad: slaap is essentieel voor het goed functioneren van ons lichaam! Slecht slapen kan uw immuunsysteem en energiepeil aantasten. Gedurende de nacht herstelt uw lichaam terwijl uw hersenen de informatie van de dag verwerken.

Een slaaptekort kan verschillende gevolgen[2]  hebben, zoals:

·      gewichtstoename, aangezien slaapgebrek de hormoonspiegels beïnvloedt, kan dit leiden tot een toename van de eetlust;

·      een risico op chronische ziekten, met aandoeningen zoals hoge bloeddruk of diabetes;

·      prikkelbaarheid, want vermoeidheid kan ook uw geest beïnvloeden en u humeurig maken.

Als u uw slaapbehoeften kent, kunt u gemakkelijker het beste tijdstip bepalen om naar bed te gaan en uw wekker instellen om aan het einde van een slaapcyclus af te gaan.[3]

Deze laatste bestaat uit verschillende fasen: inslapen, de trage slaap, de diepe slaap en de remslaap (de slaap waarin we dromen) die eindigt met micro-ontwaken. Als u midden in een van deze slaapcycli, die gemiddeld 90 minuten duren, wakker wordt, voelt u zich misschien niet helemaal uitgerust.

 

Hoe respecteert u uw slaapritme?

Een belangrijk advies is om op een vast tijdstip te gaan slapen, zodat u uw slaapritme kunt respecteren, ook in het weekend. Dat is niet altijd gemakkelijk, vanwege onze verplichtingen of onze verlangens. Maar maak u geen zorgen! Af en toe een kortere nacht heeft geen invloed op uw lichaam.

U kunt ook genieten van een goede nachtrust met SEDIPLUS Sleep Forte. Dit voedingssupplement op basis van valeriaanextract en eschscholziaextract draagt bij tot een natuurlijke, kwalitatieve nachtrust en om uitgerust te ontwaken.

 


[1] https://www.cenas.ch/hygiene-du-sommeil/de-combien-dheures-de-sommeil-ai-vraiment-besoin/

[2] https://sante.journaldesfemmes.fr/fiches-sante-du-quotidien/2699453-manque-de-sommeil-consequences-symptomes-que-faire-traitement-vertiges-maux-de-tete/

[3] https://www.inserm.fr/dossier/sommeil/

Voor een natuurlijke kwalitatieve slaap

SEDIPLUS Sleep Forte moet 's avonds voor het slapengaan worden ingenomen. De valeriaan- en eschscholzia-extracten die het bevat, dragen bij aan een natuurlijke slaapkwaliteit en het uitgerust ontwaken. Het bevat melatonine en is alleen bedoeld voor volwassenen.

Voor een natuurlijke kwalitatieve slaap

Voor een natuurlijke kwalitatieve slaap
  • Slaap

Goed slapen om beter op te groeien!

De Internationale Dag van de Slaap op 18 maart vestigt de aandacht op het belang van slaap bij kinderen van 6 maanden tot 10 jaar.

  • Slaap

Op 27 maart verzetten we de klok!

31 maart kondigt het officiële einde van onze winterslaap aan en de terugkeer naar de zomertijd. Lees onze adviezen om opnieuw het goede ritme te vinden.