Veroorzaken files stress?
FeelHealthy > Blog > Veroorzaken files stress?

Veroorzaken files stress?

Files hebben een ernstige invloed op uw geestelijke gezondheid. Talrijke studies tonen aan dat ze stress en angst veroorzaken. Hier zijn onze tips over hoe u de filestress kunt vermijden!

 

Brussel met zijn Grote Markt, zijn Atomium, zijn Manneken-Pis... en zijn files! Volgens de jaarlijkse studie van INRIX over verkeersopstoppingen in de grote steden van Europa, Amerika en Rusland, is Brussel de op twee na meest dichtgeslibde stad met 134 uren fileverlies in 2021. In deze weinig benijdenswaardige rangschikking is de Belgische hoofdstad er 22 plaatsen op "vooruitgegaan" ten opzichte van 2020! Vanaf nu doen alleen Londen (148 uur) en Parijs (140 uur) het nog slechter. Niets om fier op te zijn dus...

 

Een impact op de geestelijke gezondheid

 

Volgens verschillende studies hebben files, afgezien van de vertraging die ze veroorzaken, een directe impact op de geestelijke gezondheid, doordat ze het stressniveau verhogen. “In de file neemt het stresshormoon cortisol toe. Dit leidt tot hoofdpijn, rugpijn en maagpijn. Het beïnvloedt ook onze emoties en kan leiden tot woede of agressie. In je eentje achter het stuur van een auto, kan je al snel de indruk krijgen dat er overal vijanden zijn. Sommigen denken dat dit gedrag een uitlaatklep is zonder gevolgen, maar daar ben ik het niet mee eens,” zegt Elodie Repellin, sofrologe en specialiste in stressbeheer, in de krant Le Parisien[1].

 

Dit heeft uiteraard wel (soms ernstige) gevolgen in het dagelijkse leven, zowel op het werk als thuis. “Het kan je relatie met anderen beïnvloeden. Je bent onverdraagzamer, je kunt je moeilijker concentreren, je hebt moeite om prioriteiten te stellen", gaat Elodie Reppelin verder. 

 

Op lange termijn kunnen stress en vermoeidheid zelfs leiden tot een professionele burn-out!

 

Hoe omgaan met stress in de file?

 

Voelt u in het verkeer de neiging om gestresseerd, of zelfs agressief te worden? Zo ja, dan zijn hier enkele tips om de druk van de ketel te halen en relaxed te blijven.

 

 

Adem!

 

Leer in het verkeer te ontspannen door enkele ademhalingsoefeningen te doen[2].

 

Wanneer u vastzit in een file:
 

-       Adem diep in zodat uw buik omhoog komt.

-       Houd uw adem in.

-       Druk uw handen enkele seconden heel hard tegen het stuur.

-       Adem uit en ontspan.

 

Om uw trapeziusspieren en nek te ontspannen:

 

- Adem in.

- Houd uw adem in en beweeg uw nek van links naar rechts, dan naar voren en naar achteren.

- Adem uit.

 

Om uw schouders te ontspannen:
 

- Adem in.

- Houd uw adem in.

- Rol uw schouders van voren naar achteren.

- Adem uit en ontspan.

 

Deze verschillende oefeningen, die u meerdere malen kunt herhalen, helpen om eventuele spanningspunten die zich tijdens uw rit hebben gevormd, weg te werken.

 

Pas uw route aan

 

Als u elke ochtend in de file staat, is het misschien tijd om een andere route naar uw werk te zoeken. Hoe gek het ook klinkt, als u uw route wijzigt, kunt u soms de ergste files vermijden. Het stelt u ook in staat om nieuwe, meer ontspannende landschappen te ontdekken.

 

Muziek verzacht de zeden

 

Luisteren naar uw favoriete playlist, is een van de beste manieren om uw traject aangenamer te maken. En u kunt zelfs uw favoriete liedjes uit volle borst meezingen in de auto. Bent u geen grote muziekfan? Luister dan naar een radioprogramma. De bedoeling is uw aandacht af te leiden van de verkeersopstoppingen.

 

Pleeg enkele telefoontjes

 

Zit u vast in het verkeer? Dat is het ideale moment om ongestoord te bellen. Met behulp van uw handsfreeset, uiteraard.

 

Neem een ander vervoermiddel

 

Het is niet altijd mogelijk wanneer u ver van uw werkplek woont, maar kiezen voor een ander vervoermiddel dan de auto kan zijn voordelen hebben. Lease a Bike, een belangrijke aanbieder van fietsleasing aan bedrijven, deed een studie bij Belgen die al eens met de fiets naar het werk gaan. De overgrote meerderheid van hen (84%) zegt bijvoorbeeld dat het hen helpt om “hun hoofd leeg te maken”3. Een goede reden om met z’n allen de fiets nemen!

 

Krijgt u stress van de files? Probeer SEDIPLUS Relax Forteeen rustgevend product met citroenmelisse, ashwagandha en vitamine B1. Citroenmelisse bevordert de alertheid en concentratie en zorgt voor rust en sereniteit.


[1] https://www.leparisien.fr/archives/embouteillages-des-consequences-sur-la-journee-de-travail-11-09-2017-7250673.php

[2] https://www.santemagazine.fr/medecines-alternatives/relaxation/sophrologie/comment-ne-pas-stresser-dans-les-embouteillages-175020

3 https://references.lesoir.be/article/moins-de-stress-rendez-vous-au-travail-a-velo-/

SEDIPLUS Relax Forte

SEDIPLUS Relax Forte is een voedingssupplement op basis van hoogwaardige plantenextracten die geselecteerd werden voor hun doeltreffende werking.

SEDIPLUS Relax Forte is een natuurlijk hulpmiddel dat helpt tijdens perioden van intense tijdelijke stress.

Bij tijdelijke stress wordt aanbevolen om 1 tablet per dag in te nemen (vanaf 12 jaar).

SEDIPLUS Relax Forte

SEDIPLUS Relax Forte
  • Relax

Stress heeft gevolgen die niet onderschat mogen worden!

Wanneer stress zich opstapelt, moeten we oppassen dat hij niet de overhand neemt, want dat tast geleidelijk onze gezondheid aan.

  • Relax

Blokken zonder te blokkeren

Nu de examens eraan komen, neemt ook de stress toe. Om die te overwinnen en uw geheugen te ondersteunen, bestaan er meerdere doeltreffende mogelijkheden.