Stress heeft gevolgen die niet onderschat mogen worden!
FeelHealthy > Blog > Stress heeft gevolgen die niet onderschat mogen worden!

Stress heeft gevolgen die niet onderschat mogen worden!

Wanneer stress zich opstapelt, moeten we oppassen dat hij niet de overhand neemt, want dat tast geleidelijk onze gezondheid aan.

 

Wat is stress?

Stress is een natuurlijke reactie van het lichaam op een probleem of een gevaar dat we een stressfactor zouden kunnen noemen.

 

Goede stress? Slechte stress?

Aanvankelijk heeft ons lichaam het vermogen om met stress om te gaan, want stress geeft ons de noodzakelijke energie die ons in staat stelt om moeilijkheden te anticiperen en op te lossen en om ons voor te bereiden om actie te ondernemen. Als stress echter van lange duur is, verandert ons reactievermogen. Ons lichaam raakt uitgeput en we krijgen te maken met allerlei gevolgen voor onze gezondheid.
 

Gevolgen voor de gezondheid

Hoge bloeddruk, nervositeit, vermoeidheid, depressie... Stress is op zich geen ziekte, maar wanneer hij intens is en lang aanhoudt, kan dit ernstige gevolgen hebben voor zowel de lichamelijke als de geestelijke gezondheid.

De volgende symptomen verschijnen binnen een paar weken:

·       Lichamelijke symptomen: pijn (kolieken, hoofdpijn, spierpijn, gewrichtspijn ...), slaap-, eetlust- en spijsverteringsproblemen, gevoelens van kortademigheid of benauwdheid, ongewoon zweten, verminderde immuniteit ...

·       Emotionele symptomen: verhoogde gevoeligheid en nervositeit, huilbuien, angst, opwinding, droefheid, zich onwel voelen...

·       Intellectuele symptomen: concentratiestoornissen die leiden tot fouten en vergeetachtigheid, moeite om initiatieven te nemen of beslissingen te maken...

 

Deze symptomen hebben gevolgen op het gedrag: toevlucht nemen tot kalmerende of opwekkende middelen (koffie, tabak, alcohol, slaappillen, kalmeringsmiddelen, verdovende middelen ...), zich in zichzelf terugtrekken, moeite om samen te werken, vermindering van sociale activiteiten, agressiviteit, enz.

 

Op lange termijn zou chronische stress ook het ontstaan van talrijke ziekten in de hand werken en de evolutie ervan verergeren. Deze omvatten: metabool syndroom, hart- en vaatziekten, depressie en angst, enz.

 

Kent u de oorzaak van die beruchte stresskilo's?

Stress veroorzaakt een aanzienlijke afgifte van ghreline, een hormoon dat door het spijsverteringskanaal wordt afgescheiden en dat onbedwingbare hongersignalen afgeeft.
 

Maar hoe geraakt u van stress af?


Het is natuurlijk onmogelijk om alle bronnen van stress te vermijden. Maar een beetje afstand nemen en uzelf een pauze gunnen kan helpen om met de druk om te gaan.

  • Zorg dat u voldoende slaap krijgt! 
  • Leer uw tijd te beheren: betrek uw partner en kinderen bij huishoudelijke taken.
  • Eet evenwichtig en breng kleur in uw bord, met toevoeging van voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium: noten, volle granen, bananen, water met een hoog magnesiumgehalte, enz.
  • Beperk uw alcoholgebruik tot een minimum.
  • Beweeg op uw eigen tempo!
  • Sommige psychotherapieën kunnen helpen om gevoelens van onrust en verdriet te begrijpen. Deze behandelingen leren ons om onze gedachten en reacties op een stressvolle situatie te veranderen.
  • Yoga harmoniseert -door het combineren van verschillende lichaamshoudingen- de werking van het lichaam, de ademhaling en de geest. Hierdoor kunnen we ons concentreren op het huidige moment. Het is een ideale manier om geestelijke kwalen te voorkomen!
  • Doe beroep op planten. Vraag uw apotheker om advies.

SEDIPLUS Relax Forte

SEDIPLUS Relax Forte is een voedingssupplement op basis van hoogwaardige plantenextracten die geselecteerd werden voor hun doeltreffende werking.

SEDIPLUS Relax Forte is een natuurlijk hulpmiddel dat helpt tijdens perioden van intense tijdelijke stress.

Bij tijdelijke stress wordt aanbevolen om 1 tablet per dag in te nemen (vanaf 12 jaar).

SEDIPLUS Relax Forte

SEDIPLUS Relax Forte
  • Relax

Blokken zonder te blokkeren

Nu de examens eraan komen, neemt ook de stress toe. Om die te overwinnen en uw geheugen te ondersteunen, bestaan er meerdere doeltreffende mogelijkheden.