Onze tips om zonder stress te spreken in het openbaar
FeelHealthy > Blog > Onze tips om zonder stress te spreken in het openbaar

Onze tips om zonder stress te spreken in het openbaar

Moet u een belangrijke presentatie houden op het werk en bent u hierdoor gestresseerd? Hier volgen een paar tips om u te helpen de klus met een gerust hart te klaren.

 

Velen onder ons vinden het moeilijk om in het openbaar te spreken. Deze angst heeft een naam: glossofobie. Het komt vaak voor, maar kan doeltreffend worden aangepakt door een paar eenvoudige tips te volgen.

 

1. Oefen in situaties die weinig angst oproepen

 

Er is geen geheim om u meer op uw gemak te voelen bij een mondelinge presentatie: u moet oefenen. Hoe meer uw hersenen gewend zijn aan het uiten van ideeën in het openbaar, hoe minder stress u zult hebben wanneer u daartoe wordt gedwongen.

 

Begin met te oefenen in familiekring of met een groep vrienden. En waarom zou u zich niet aansluiten bij een amateurtoneelgezelschap of deelnemen aan een andere artistieke activiteit die u de vrijheid geeft om u in het openbaar uit te drukken?

 

2. Bereid uw presentatie voor

 

Als u stress voelt om in het openbaar te spreken, is er niets erger dan er zonder enige voorbereiding aan te beginnen.

 

Zorg er dus voor dat u ruim van tevoren uw ideeën op papier zet, zoals u dat zou doen bij de voorbereiding van een schoolexamen. Er zijn verschillende richtlijnen om uw presentatie duidelijk en interessant te maken:

 

·      probeer niet alles te zeggen;

·      illustreer uw presentatie met cijfers, foto's en voorbeelden;

·      vertel een verhaal dat de aandacht van het publiek trekt.

 

Zodra de structuur van uw presentatie vastligt, oefent u best uw uiteenzetting meerdere keren voor de grote dag!

 

3. Beheers uw ademhaling om stress tegen te gaan

 

Stress als gevolg van spreken in het openbaar, heeft meestal alleen invloed op de eerste minuten van een uiteenzetting. Daarna verdwijnen de symptomen langzaam, omdat u zich concentreert op uw presentatie.

 

Om deze eerste angstige momenten te beheersen, moet u aan uw ademhaling werken. Buikademhalingvertraagt de hartslag en vermindert de stress aanzienlijk. Aarzel niet om deze ademhalingstechniek toe te passen voordat u aan uw toespraak begint, maar ook tijdens de eerste minuten van uw presentatie.

 

En als u over een woord struikelt, moet u niet panikeren! Uw publiek is meestal erg vergevingsgezind. Als u in het publiek zat, zou u het vast zelf geen ramp vinden...

 

4. Beheers uw stem en lichaamshouding

 

Wanneer u gestresseerd bent tijdens een publieke presentatie, hebt u de neiging een brok in uw keel te krijgen, sneller te gaan spreken en te vergeten om te ademen ... Deze factoren zullen uw stem veranderen en zullen door uw publiek snel worden waargenomen als een duidelijk symptoom van stress.

 

Om dit tegen te gaan, kan u beginnen met de tijd te nemen om elke zin uit te spreken, met een pauze aan het eind. Dit kan uw publiek de gelegenheid geven om te reageren op wat u zegt door u nog een of twee vragen te stellen. Zo kunt u even op adem komen en uw aandacht op iemand anders richten.

 

Het beheersen van uw lichaamshouding is ook essentieel. Het beste advies om niet op een onnatuurlijke manier te bewegen is... niet aan uw houding te denken. Door na te denken over de plaatsing van uw handen of benen, riskeert u overacting en ziet u er ongemakkelijk uit, wat uw stress nog zal vergroten.

 

5. Gebruik humor om uw stress te verlichten

 

Zoals we al zeiden, zal uw publiek meestal zeer vergevingsgezind zijn. Niemand heeft spontaan zin om een spreker neer te halen die zich duidelijk niet op zijn gemak voelt bij het spreken in het openbaar.

 

Waarom gebruikt u geen humor om de situatie vanaf het begin te ontmijnen? Aarzel niet om met humor aan te geven dat u gestresseerd bent door uw presentatie. Door uw zwakheden toe te geven wordt u menselijker in de ogen van uw publiek, dat daardoor toegeeflijker zal zijn. Bovendien zal u door het gebruik van humor de dingen los kunnen laten...

 

Als u nog een beetje extra hulp nodig hebt om ontspannen te blijven, ontdek dan SEDIPLUS Relax Forte, een combinatie van natuurlijke bestanddelen die helpen tegen stress!

  • Immuniteit
  • Relax

Lachen bestrijdt stress en versterkt de immuniteit

Wat als u, om in vorm te blijven, eerst zou moeten lachen? Lees meer over de gezondheidsvoordelen van lachen.

  • Immuniteit

Wanneer de koude ons goed doet

Koude hoeft niet per definitie onze vijand te zijn. Blootstelling aan lage temperaturen heeft ook zijn voordelen. Ontdek ze!