Hoe kan u zich wapenen tegen voorjaarsmoeheid?
FeelHealthy > Blog > Hoe kan u zich wapenen tegen voorjaarsmoeheid?

Hoe kan u zich wapenen tegen voorjaarsmoeheid?

Hoe kan u zich wapenen tegen voorjaarsmoeheid?

 

Voor velen is de lente synoniem met herleven en vernieuwing. In deze periode voelen sommigen echter een gebrek aan energie. Dit staat bekend als voorjaarsmoeheid. Inzicht in dit verschijnsel kan ook helpen om het te voorkomen.

 

Nu de natuur om u heen weer tot leven komt, de dagen langer worden en het opnieuw mooi weer wordt, is het mogelijk dat u zich overdag moe en lusteloos voelt. Het is ook mogelijk dat uw nachten onrustig zijn, dat u last heeft van hoofdpijn, dat u prikkelbaar en gespannen bent. Dit zijn symptomen van een verschijnsel dat bekend staat als "voorjaarsmoeheid".

 

Wat veroorzaakt voorjaarsmoeheid?

 

Deze "futloosheid" houdt verband met de seizoenswisseling. Tijdens de winter is ons lichaam geneigd zuinig met energie om te springen. Sommige zoogdieren houden een winterslaap. Mensen gaan op hun beurt meer melatonine produceren, ook bekend als het "slaaphormoon". In de lente wordt ons lichaam, net als de natuur, weer wakker en komt het opnieuw in een actievere modus. Er vindt een hormonale verandering plaats, met een afname van melatonine en een toename van de productie van serotonine, die ons een goed gevoel geeft. 

 

Deze verandering, samen met een toename van lichamelijke activiteit, kan leiden tot een vorm van tijdelijke vermoeidheid. Dit duurt maar kort, de tijd die het lichaam nodig heeft om zich aan te passen.

 

Hoe voorjaarsmoeheid voorkomen?

 

Deze vermoeidheid is niet onvermijdelijk. Zodra we ons bewust zijn van dit verschijnsel, kunnen we ons lichaam helpen bij deze overgang en voorkomen dat we ons moe voelen. 

 

Om de voorjaarsmoeheid te bestrijden, is een rijk en gevarieerd dieet nodig, net als regelmatige en gematigde lichaamsbeweging. Het is ook van belang om gewoon tijd voor uzelf te nemen.

 

Het belang van een kwalitatieve slaap


Let op uw slaapgedrag en zorg ervoor dat u een goede nachtrust krijgt. Ga op hetzelfde tijdstip naar bed en sta op hetzelfde tijdstip op. Vermijd beeldschermen voor het slapengaan. Lucht elke dag voldoende de slaapkamer. Houd de temperatuur rond de 18°C.

 

Als u een beetje hulp nodig heeft om een goede nachtrust te bevorderen, kunnen onze SEDIPLUS Sleep-producten u helpen!

 

Doe een lichtkuur

 

Tijdens de lente is er meer natuurlijk licht. De zonnestralen op onze huid dragen bij tot de synthese van vitamine D, die essentieel is voor onze immuniteit en om ons fit te houden. Met de komst van de lente is het dus raadzaam om te profiteren van het daglicht en regelmatig een frisse neus te halen.

 

Beweeg regelmatig, zonder te overdrijven
 

Een wandeling, een jogging of een fietstochtje zullen u helpen om uit uw ‘winterslaap’ te ontwaken. 

 

Wanneer het lichaam actief is, geeft het na 15 tot 30 minuten lichaamsbeweging verschillende hormonen vrij, waaronder dopamine (het gelukshormoon), serotonine (een hormoon dat de stemming beïnvloedt) en endorfines (het feel-good hormoon). Deze hormonen helpen om symptomen van angst en stress te bestrijden.

 

Maar let erop om niet te overdrijven. Het risico bij overmatige activiteit ligt in een andere vorm van uitputting, namelijk spieruitputting, die zeker moet worden vermeden.

 

Vul uw vitaminen aan


Een goede voeding is de sleutel tot het bestrijden van voorjaarsmoeheid. Vergeet de rijke, hartige gerechten die zo gebruikelijk zijn in de winter. Met de lente ontwaakt de natuur, dus laat u verleiden door kleine, lichte gerechten, met veel vers en gevarieerd fruit en groenten. Zij zullen uw lichaam voorzien van alle voedingsstoffen, waaronder vitaminen, die u nodig heeft om het seizoen vol energie te beginnen

 

Het is ook belangrijk om elke dag veel water te drinken. Een goede hydratatie maakt het makkelijker om geconcentreerd te blijven en voorkomt vermoeidheid.

 

Voorjaarsmoeheid zou slechts tijdelijk mogen zijn

 

Het duurt niet lang voor ons lichaam om van de winter naar de lente over te stappen, namelijk twee tot vier weken. De vermoeidheid die u kan voelen, is dus slechts tijdelijk. Als de toestand van fysieke of emotionele uitputting langer aanhoudt, kan het een andere vorm van vermoeidheid zijn. Het is dan raadzaam een gezondheidsdeskundige te raadplegen.

  • Energie

12 voedingsmiddelen om uw batterijen weer op te laden in de lente

In de lente, net als in elk ander seizoen, loont het de moeite om deze twaalf voedingsmiddelen, die bekend staan om hun energetische kwaliteiten, te consumeren!

  • Immuniteit

Boost uw immuniteit bij het aanbreken van de lente

Hier volgen enkele adviezen die u kunnen helpen om psychologisch en lichamelijk weer in vorm te komen wanneer de lente in aantocht is.

  • Slaap

Op 27 maart verzetten we de klok!

31 maart kondigt het officiële einde van onze winterslaap aan en de terugkeer naar de zomertijd. Lees onze adviezen om opnieuw het goede ritme te vinden.