Heb vertrouwen in uzelf, dat voelt goed.
FeelHealthy > Blog > Heb vertrouwen in uzelf, dat voelt goed.

Heb vertrouwen in uzelf, dat voelt goed.

Ook al is het in het dagelijks leven niet altijd gemakkelijk, zelfvertrouwen hebben heeft veel voordelen. We leggen uit waarom!

Eigenwaarde is het feit dat men zichzelf kent en vertrouwen heeft in zijn capaciteiten. Om zelfvertrouwen te hebben is het dus nodig om aan introspectie te doen en uw sterktes en zwaktes te ontdekken. Dit gevoel wordt van jongs af aan opgebouwd en wordt beïnvloed door vele factoren: uw omgeving, uw manier van denken, wat u meemaakt enz. Het is ook dankzij uw zelfvertrouwen dat u in staat bent uw comfortzone te verlaten en nieuwe ervaringen op te doen.

Zoals u ziet, is eigenwaarde essentieel voor een sereen leven dat rijk is aan ervaringen. Laten we het hebben over wat zelfvertrouwen voor u kan doen, en u enkele tips geven over hoe het te ontwikkelen.

De gunstige effecten van zelfvertrouwen

Uw immuniteit versterken

Verrassend genoeg heeft uw zelfvertrouwen invloed op uw immuniteit en voorkomt ze hartproblemen. Volgens een studie van het Journal of Research in Personality[1] geeft zelfvertrouwen een veilig gevoel en activeert het ons parasympathisch zenuwstelsel. Dit laatste vertraagt het hart en vermindert het risico op hart- en vaatziekten.

Stress verminderen

In dezelfde studie in het Journal of Research in Personality werd aangetoond dat activering van het parasympatische systeem niet alleen het hart beschermt, maar ook leidt tot een vermindering van het stressniveau. Stress kan schadelijke gevolgen hebben voor ons lichaam.

Nieuwe ervaringen beleven

Uit uw comfortzone stappen is altijd eng. Of u nu een presentatie moet geven voor andere mensen of een parachutesprong wilt maken, met zelfvertrouwen geniet u ten volle van het moment. Wanneer u een laag zelfbeeld heeft, ontneemt u zichzelf deze momenten uit angst om niet te slagen of omdat u denkt dat het uw capaciteiten te boven gaat.

Weerbaar zijn

Weerbaarheid is het vermogen om zich aan te passen aan een onverwachte situatie. Wanneer zich een onverwachte verandering voordoet, kan een gebrek aan zelfvertrouwen u tegenhouden en u het gevoel geven dat u geen oplossing voor het probleem zult vinden. Als u daarentegen zelfvertrouwen hebt, zult u snel de mogelijkheden zien en -vaak creatieve- oplossingen vinden!

Uw zelfbeeld verbeteren

Er bestaat geen toverformule om zelfvertrouwen te kweken. Maar er kan mettertijd aan gewerkt worden. Hier volgen enkele tips om uw zelfbeeld te versterken!

Schrijf uw successen op

Het zit in de menselijke aard om zich vooral de momenten te herinneren die niet goed verlopen zijn. Schrijf uw successen op in een notitieboekje om ze te onthouden. Zo hebt u niet langer een excuus om te zeggen dat u niet succesvol bent. U kunt ook gewoon de positieve momenten van uw dag opschrijven, zoals in een dankbaarheidsdagboek.

Wees mild voor uzelf

Velen van ons zijn extreem veeleisend voor zichzelf. Dus stop met negatieve kritiek op uzelf, uw houding of op wat u net hebt gedaan. Door uzelf positieve bevestigingen te geven, zal ook uw zelfbeeld veranderen en zult u meer zelfvertrouwen krijgen.

Lach om zelfvertrouwen te kweken

De hersenen zijn soms makkelijk te misleiden. Dus zelfs als u zichzelf dwingt om te lachen, produceren uw hersenen stressverlagende hormonen.[2] Wanneer u geconfronteerd wordt met een moeilijke situatie, kunt u hierdoor kalmeren en uw emoties weer onder controle krijgen.

 


[1] http://www.psychomedia.qc.ca/emotions/2010-10-24/l-estime-de-soi-affecte-le-coeur-et-le-systeme-immunitaire

[2] https://www.futura-sciences.com/sciences/breves/bonheur-faire-semblant-sourire-peut-vous-rendre-plus-heureux-3060/

  • Relax

Mijn kind helpen om met stress om te gaan

We zijn allemaal onderhevig aan perioden van stress en kinderen vormen daarop geen uitzondering. Ontdek hoe u hen kunt helpen met deze stressvolle momenten om te gaan!

  • Energie

Uw energie beheren

Het is mogelijk om uw tijd te beheren. Wist u dat u ook uw energie kunt beheren? We leggen het uit!

  • Energie

Energie vrijmaken vanuit de zonnevlecht

Hebt u last van een beklemmend gevoel? Een knoop in de maag? Bent u gestresseerd? Moe? Om u beter te voelen, zou u zich kunnen concentreren op uw zonnevlecht, de ontvanger van uw stemmingen en energieën.