De weldaden van de natuur
FeelHealthy > Blog > De weldaden van de natuur

De weldaden van de natuur

In onze hyper-geconnecteerde maatschappij vergeten we vaak alles wat de natuur ons te bieden heeft. We leggen het uit!

We brengen de meeste tijd binnen door, vaak voor een scherm, terwijl de natuur ons veel voordelen te bieden heeft. Wist u trouwens dat artsen in de 19e eeuw retraites in de natuur voorschreven?

De Japanners hebben er zelfs een medische praktijk van gemaakt: sylvotherapie. Deze therapeutische praktijk, ook bekend als ‘bosbaden’, bestaat uit enkele uren door het bos dwalen, waarbij u uw zintuigen alert houdt en niet echt nadenkt over de richting die u volgt.

 

De weldaden van de natuur

De natuur heeft tal van voordelen voor uw dagelijks leven. Laten we eens kijken wat ze voor ons kan betekenen!

Stress en angst verminderen

Onze levensstijl is om verschillende redenen een onuitputtelijke bron van stress. Genieten van de natuur om ons heen vermindert het cortisolniveau, de bron van stress. De parasympathische zenuwactiviteit wordt bovendien ook verhoogd, wat resulteert in een algemene vertraging van de lichaamsfuncties en dus in ontspanning. [1]

Stress en angst verminderen als u in de natuur wandelt.[2] Sommige studies hebben ook aangetoond dat de natuur het risico op depressie vermindert bij mensen die er zich regelmatig in onderdompelen.

 

Het risico op hart- en vaatziekten verminderen

Een wandeling in de natuur vermindert het stress- en angstniveau en vertraagt ook de hartslag en de bloeddruk. Het risico op hart- en vaatziekten is dus lager voor mensen die regelmatig van de natuur genieten.[3]

 

Het immuunsysteem versterken

Bomen scheiden moleculen af die zich door de lucht verplaatsen: fytociden. Deze moleculen, die we inademen als we in het bos wandelen, versterken het immuunsysteem. De geluiden van de natuur stimuleren eveneens onze immuniteit.[4]

 

Beter ademhalen

Bomen produceren zuurstof uit de koolstofdioxide in de lucht. Dus we krijgen een gezonde dosis frisse lucht als we in het bos wandelen. Dit geeft zuurstof aan onze hersenen en maakt ons meer bewust van onze omgeving.

Kortom, de natuur kan veel voor ons betekenen! Profiteer van uw vrije tijd om in de natuur te gaan wandelen, alleen, met het gezin of met vrienden.

 


[1] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1353829217307633?via%3Dihub

2 https://link.springer.com/article/10.1007/s11469-020-00363-4

3 https://www.coeuretavc.ca/articles/les-bienfaits-de-la-nature-sur-votre-etat-de-sante-

4 https://entrelesarbres.com/benefices-physiologiques-scientifiquement-prouves/

 

  • Immuniteit

U omringen met planten en ze consumeren is goed voor uw immuniteit

De consumptie van bepaalde planten kan de immuniteit verhogen. Maar wist u dat ze ook nuttig kunnen zijn als ze zich gewoon in uw omgeving bevinden?

  • Immuniteit

De heilzame werking van kruiden op de immuniteit

Stimuleer uw immuniteit door kruiden in de keuken te gebruiken! We leggen het u uit.

  • Energie

Tank vitamines met peulvruchten!

Peulvruchten worden vaak over het hoofd gezien, maar worden toch sterk aanbevolen omdat ze vitaminen en mineralen bevatten. We leggen het uit!