Het heilzame effect van koffie op het lichaam
FeelHealthy > Blog > Het heilzame effect van koffie op het lichaam

Het heilzame effect van koffie op het lichaam

Koffie is de op één na meest geconsumeerde drank ter wereld. In België worden dagelijks 14 miljoen kopjes geconsumeerd. Ontdek de heilzame werking van deze drank.

 

Water is de voornaamste bondgenoot van uw immuniteit, maar u moet weten dat koffie veel voordelen heeft voor uw lichaam. Koffie bereikte Europa in de 17e eeuw en is nu de op één na meest geconsumeerde drank ter wereld. Momenteel wordt de plant geteeld in meer dan 70 landen waar een tropisch klimaat heerst. Er zijn ontelbare variëteiten waaruit men kan kiezen en er is voor elk wat wils.

 

De aanbevolen dagelijkse dosis bedraagt tussen 3 en 4 kopjes. Als u deze dosis niet overschrijdt, kunt u genieten van de vele positieve eigenschappen van deze drank!

 

Geef uw hersenen een boost

 

In het algemeen verbetert koffie de hersencapaciteit. De alertheid verbetert, de aandacht neemt toe en de reactietijd wordt korter. Dit is een deel van wat koffie doet voor onze hersenen. Hij houdt u ook wakker, en daarom is het kopje koffie 's morgens voor veel mensen onmisbaar!

 

Koffie is ook rijk aan antioxidanten, waaronder polyfenolen. Aangenomen wordt dat deze neurodegeneratieve ziekten zoals dementie of Alzheimer helpen voorkomen.

 

Vermindering van het risico op hart- en vaatziekten

Cafeïne heeft een ontstekingsremmende werking die het risico op hart- en vaatziekten kan verminderen, waardoor hart en bloedvaten worden beschermd. Uit een studie bleek dat mensen die koffie dronken 15% minder kans hadden op hart- en vaatziekten.

 

Opgemerkt moet worden dat mensen met bepaalde medische aandoeningen, zoals hartfalen, voorzichtig moeten zijn en hun cafeïne-inname moeten beperken. Sportbeoefenaars moeten ook cafeïne vermijden wegens de vochtafdrijvende werking ervan.

 

Vermindering van het risico op diabetes type 2

 

Diabetes type 2 is een ziekte die wordt gekenmerkt door chronische hyperglykemie. Kortom, het lichaam produceert niet meer genoeg insuline om de bloedsuiker te reguleren. Oudere mensen of mensen met overgewicht lopen meer kans om na verloop van tijd diabetes te krijgen.

 

Uit een studie bleek dat mensen die matig koffie dronken, 30% minder kans hadden om diabetes te ontwikkelen.

 

Minder honger

 

Een van de voordelen van cafeïne is het stimuleren van het lichaam. Dit betekent dat het lichaam in de uren na de consumptie van de koffie meer calorieën verbrandt. Dit hangt natuurlijk af van hoe u uw koffie drinkt.

 

Vermindering van het risico op kanker

 

Koffie behoort tot de anti-kankerdranken. Natuurlijk zal koffie het ontstaan van kanker niet voorkomen, maar de risico's worden sterk verminderd. Dit is te danken aan de aanwezigheid van antioxidanten. Dit geldt in het bijzonder voor leverkanker.

  • Immuniteit

Water, de voornaamste bondgenoot van uw immuniteit

Een goede dagelijkse hydratatie bevordert in belangrijke mate uw immuniteit en heeft nog vele andere voordelen.