De voordelen van sport voor uw immuniteit
FeelHealthy > Blog > De voordelen van sport voor uw immuniteit

De voordelen van sport voor uw immuniteit

De voordelen van sport zijn talrijk. Wist u dat één daarvan het versterken van uw immuunsysteem is? 

 

Regelmatig bewegen is goed voor uw lichaam! U hoort vaak spreken over het verlies van lichaamsvet, het versterken van uw spieren, waaronder het hart, maar u moet weten dat sporten ook het immuunsysteem verbetert. We leggen uit waarom!

 

Wat is het immuunsysteem?

 

Het immuunsysteem is misschien wel een van de belangrijkste functies van het lichaam. Het verdedigt het lichaam tegen aanvallen van bacteriën of virussen die er niet horen te zijn. Het is de waarborg voor een goede gezondheid!

 

Het immuunsysteem bestaat uit twee types van immuniteit:

 

  • de aangeboren immuniteit: deze is aanwezig vanaf de geboorte en zorgt voor een onmiddellijke reactie op vreemde lichamen;
  • de verworven immuniteit: dit is de immuniteit die wordt ontwikkeld wanneer de aangeboren immuniteit wordt geconfronteerd met een vreemd element dat het niet kent. De verworven immuniteit zal deze elementen dus bestrijden en hun kenmerken onthouden.

 

In de praktijk worden de ongewenste bacteriën, zodra ze de barrières (huid, slijmvliezen) zijn gepasseerd, geconfronteerd met de cellen van het immuunsysteem. Indien de cellen van de aangeboren immuniteit de bacterie niet herkennen, komt de verworven immuniteit in het spel en bestrijdt de vijand totdat deze uit het menselijk lichaam is verdwenen. Dit hele afweersysteem is complementair en regelmatige lichaamsbeweging helpt de doeltreffendheid ervan in stand te houden.

 

Wat is het verband tussen het immuunsysteem en sport?

 

Om een optimaal afweersysteem te behouden, moet u sporten! En dat is geen kwestie van af en toe een intensieve sessie te doen. Probeer in plaats daarvan 15 tot 30 minuten per dag te sporten.

 

Er zijn verschillende redenen waarom lichaamsbeweging goed is voor het immuunsysteem.

 

Ten eerste, door te bewegen verhoogt en verbetert u de bloedstroom in uw lichaam. Bloed is de manier waarop met name antilichamen en witte bloedcellen zich door het lichaam verplaatsen. Op die manier kunnen zij ziekten sneller opsporen en bestrijden.

 

De stijging van de inwendige temperatuur als gevolg van beweging, vertraagt bovendien de groei van bacteriën, waardoor het immuunsysteem een impuls krijgt.

Over witte bloedcellen gesproken, hun aantal neemt toe wanneer u in een goed geventileerde ruimte of buiten sport. Dit vermindert het risico op infectie.2

 

Zorg dat u niet overdrijft!

 

Pas op dat u niet overdrijft. Te veel lichaamsbeweging verzwakt uw immuunsysteem en u kunt daardoor gemakkelijker ziek worden.

 

Na een zware inspanning daalt de concentratie van cellen in het immuunsysteem. De verklaring is simpel. Deze cellen zijn niet verdwenen, zij zijn alleen gemigreerd naar bepaalde organen zoals de longen om ze te beschermen. Zodra alles weer normaal is, keren de cellen terug naar hun plaats in het bloed.3

 

Enkele ideeën om effectief te bewegen!

 

Tijd vinden om te sporten is niet altijd gemakkelijk met een drukke agenda. Maar 15 minuten per dag is genoeg om uw lichaam een boost te geven! Regelmatig een gematigde activiteit doen is beter dan af en toe een intensieve sessie afwerken. 

 

Hier volgen enkele suggesties voor activiteiten die gemakkelijk in uw dagelijkse routine kunnen worden ingepast:

 

  • Wandelen: dit is een gemakkelijke activiteit om op te nemen in uw dagplanning. U kunt uw pauze gebruiken om uw benen te strekken, u kunt een halte eerder afstappen als u de bus neemt of u kunt gewoon een ommetje in de buurt maken... Wandelen vergt geen langdurige inspanning en levert u veel voordelen op.
  • Zwemmen: dit is misschien niet de gemakkelijkste sport om in de agenda te integreren. U kunt het echter wel het hele jaar door doen.
  • Spelen met uw kinderen: ja, bewegen is niet beperkt tot sporten in een sportzaal of met behulp van een video. Spelen met kinderen is een geweldige manier om te bewegen en het geeft hun ook een kans om zich uit te leven. Alleen maar voordelen!

 

Er zijn bijna eindeloos veel mogelijkheden om meer te bewegen, of het nu gaat om een sportsessie, de auto inruilen voor de fiets ... En als het nodig is, helpt Defatyl Immunity uw immuunsysteem te ondersteunen (dankzij vitamine C, D, zink en selenium).

 

_____

 

1 https://www.feelhealthy.be/fr/defatyl-immunity/immunite

2 https://www.lepoint.fr/invites-du-point/sport-et-systeme-immunitaire-un-duo-gagnant-09-01-2022-2459718_420.php

https://www.larevuedupraticien.fr/article/la-pratique-du-sport-t-elle-un-impact-sur-letat-immunitaire

Ondersteunt uw natuurlijke afweer en optimaliseert uw energie

DEFATYL Immunity is een voedingssupplement dat samengesteld is met kwalitatieve ingrediënten die geselecteerd werden voor hun wetenschappelijk bewezen doeltreffendheid.

Ondersteunt uw natuurlijke afweer en optimaliseert uw energie

Ondersteunt uw natuurlijke afweer en optimaliseert uw energie
  • Energie

Om energie te krijgen moet u sporten!

Zelfs als klinkt het niet logisch, regelmatig bewegen zorgt voor meer energie. We leggen het u uit in dit artikel!

  • Immuniteit

U omringen met planten en ze consumeren is goed voor uw immuniteit

De consumptie van bepaalde planten kan de immuniteit verhogen. Maar wist u dat ze ook nuttig kunnen zijn als ze zich gewoon in uw omgeving bevinden?

  • Immuniteit

8 voedingscategorieën om uw immuunsysteem te versterken

Het immuunsysteem kan gemakkelijk worden versterkt door de juiste voeding. Hier zijn 8 categorieën van voedingsmiddelen om dagelijks uit te kiezen!