Ademen om stress te beheersen
FeelHealthy > Blog > Ademen om stress te beheersen

Ademen om stress te beheersen

Periodes van stress zijn onvermijdelijk. Het is de reactie van ons lichaam op een bepaalde situatie. Ontdek hoe u het beste met deze onaangename momenten kunt omgaan.

 

Op elk moment kunnen we stresspieken ervaren. Hoewel dit een normale reactie van ons lichaam is, houdt dit gevoel soms aan. Dit gevoel te boven komen is niet altijd gemakkelijk. Maar weet dat het alleen van uzelf afhangt! 

 

Vandaag gaan we het hebben over het belang van de ademhaling om deze stressvolle periodes in goede banen te leiden.

 

Het belang van de ademhaling

 

We ademen zonder dat we daar bewust van zijn. Het is een essentiële reflex om ons lichaam te voorzien van de hoeveelheid zuurstof die het nodig heeft om goed te functioneren. Als alles goed gaat, ademen we ongeveer 20.000 keer per dag. Inademen brengt zuurstof naar onze cellen, terwijl we bij het uitademen koolstofdioxide afvoeren1. In bepaalde situaties echter, zoals situaties die stress kunnen veroorzaken, kan de ademhaling sneller worden en ons het gevoel geven dat we geen lucht meer krijgen2. Dit heet hyperventilatie.

 

Hoe stress te beheersen door te ademen?

 

Hier volgen enkele oefeningen die u kunt doen wanneer u de behoefte voelt, vooral in een stressvolle situatie.

 

Buikademhaling

 

Deze oefening bestaat uit het bewust ademen naar uw buik toe door deze op te bollen. Ga zitten met een rechte rug en leg uw handen op uw buik. Uw vingers moeten elkaar raken. Adem in door uw neus en bol uw buik op. Adem dan uit door eerst de lucht uit uw longen te laten en dan uw buik leeg te laten lopen. Herhaal deze oefening een paar keer. Maak u geen zorgen als u zich een beetje duizelig voelt! U hebt zojuist de zuurstoftoevoer van uw lichaam verhoogd en dit is een normale reactie. Wacht even voordat u opstaat.

 

Hartcoherentie

 

Hartcoherentie stelt u in staat u opnieuw op uzelf te concentreren terwijl u een verbinding tot stand brengt tussen het hart, de ademhaling en de hersenen. Het gaat erom uw hartslag te verlagen. Op die manier kan uw lichaam het niveau regelen van de hormonen die worden geproduceerd als gevolg van de stressvolle situatie waarmee u wordt geconfronteerd. Met andere woorden, u zult uw kalmte terugvinden. Als u vijf minuten hartcoherentie oefent, hebt u daar urenlang profijt van. 

 

Denk bij deze oefening aan het getal 365: 3 keer per dag, 6 ademhalingen per minuut gedurende 5 minuten. Adem 5 seconden in en 5 seconden uit. Zittend of staand, dat kiest u zelf.

 

U zult onmiddellijk een gevoel van ontspanning ervaren en in de uren daarna zal uw cortisolniveau, het stresshormoon, dalen. Dit zal uw angst en stress verminderen. Door regelmatig hartcoherentie te beoefenen, versterkt u bovendien uw immuunsysteem, verlaagt u uw bloeddruk en verbetert u uw geheugen3.

 

Vierkante ademhaling

 

Een andere manier om de controle terug te krijgen is de vierkante ademhaling. Dit helpt om stress te verminderen en uw zenuwstelsel te kalmeren. Om de vierkante ademhaling te oefenen, gaat u zitten met uw rug gesteund en uw voeten op de grond. Adem een keer uit voordat u begint. Begin met 4 tellen zachtjes in te ademen door uw neus. Houd de adem 4 seconden vast en adem dan 4 tellen zachtjes uit door de mond.

 

Deze methode kan in veel omstandigheden worden gebruikt: bij een stressvolle situatie, als u niet in slaap kunt vallen, om uw geest leeg te maken...

 

Ademen in de natuur

 

Studies hebben aangetoond dat minimaal 20 minuten wandelen in de natuur het cortisolniveau in het lichaam verlaagt. Bovendien voelt u meerdere uren de effecten van een wandeling4.

 

U kunt ook voedingssupplementen nemen om u te helpen met stressvolle periodes om te gaan. De supplementen van SEDIPLUS Relax, die citroenmelisse, ashwagandha en vitamine B1 bevatten, zijn een doeltreffende oplossing.

 

https://www.msdmanuals.com/fr/accueil/troubles-pulmonaires-et-des-voies-a%C3%A9riennes/biologie-des-poumons-et-des-voies-respiratoires/contr%C3%B4le-de-la-respiration
2 https://www.passeportsante.net/fr/Maux/Symptomes/Fiche.aspx?doc=hyperventilation-symptome
3 https://www.passeportsante.net/fr/Therapies/Guide/Fiche.aspx?doc=la-coherence-cardiaque
4 https://www.science-et-vie.com/questions-reponses/prendre-un-bain-de-foret-a-t-il-un-reel-effet-sur-le-corps-5890.html

SEDIPLUS Relax helpt om periodes van tijdelijke stress te overwinnen

SEDIPLUS Relax is een voedingssupplement op basis van hoogwaardige ingrediënten.

Voor een rustgevend effect gedurende de dag wordt bij volwassenen aanbevolen om 1 tot 2 tabletten na de maaltijd in te nemen, met een beetje water. De maximale dosering is 3 tabletten per dag. Voor een gezonde en goede nachtrust wordt aanbevolen om, een uur voor het slapengaan, 3 tabletten in te nemen.

SEDIPLUS Relax helpt om periodes van tijdelijke stress te overwinnen

SEDIPLUS Relax helpt om periodes van tijdelijke stress te overwinnen
  • Relax

Mijn kind helpen om met stress om te gaan

We zijn allemaal onderhevig aan perioden van stress en kinderen vormen daarop geen uitzondering. Ontdek hoe u hen kunt helpen met deze stressvolle momenten om te gaan!

  • Immuniteit

Heb vertrouwen in uzelf, dat voelt goed.

Het is niet altijd gemakkelijk, maar u moet weten dat zelfvertrouwen veel positieve effecten heeft op uw lichaam! We leggen het uit.