Sporten tegen kanker!
FeelHealthy > Blog > Sporten tegen kanker!

Sporten tegen kanker!

Op 4 februari is het Wereldkankerdag. Wist u dat één op de drie kankergevallen voorkomen kan worden door een gezonde levensstijl? Dit is een goede gelegenheid om eraan te herinneren dat lichaamsbeweging een uitstekend wapen tegen kanker is.

Dus haal alvast uw sportschoenen uit de kast!

 

Preventie komt op de eerste plaats

Een gezonde levensstijl is geen absolute garantie om kanker te voorkomen, maar het verhoogt wel de kansen op een lang en gezond leven.

Volgens de Stichting tegen Kanker kunnen we het aantal nieuwe kankergevallen met bijna een derde terugdringen door zes leefregels te volgen:

·       niet roken

·       overgewicht vermijden

·       voldoende bewegen

·       gezond eten

·       alcoholconsumptie matigen

·       uw huid regelmatig onderzoeken en een arts raadplegen als u een verdacht plekje ziet
 

Bewegen koste wat kost

Volgens het laatste gezamenlijke informatieverslag in 2018 van de WHO en de Europese Commissie doet twee derde van de Belgen niet genoeg aan regelmatige lichaamsbeweging. En toch is het al lang bekend dat beweging verschillende kwalen helpt voorkomen zoals gewrichts- of rugpijn, overgewicht, diabetes, osteoporose en bepaalde vormen van kanker. Zo blijkt uit een rapport van het Nationaal Kankerinstituut dat het risico op het krijgen van darmkanker met 17% wordt verminderd bij regelmatige lichaamsbeweging. Voor borstkanker is de vermindering 20%. Sporten zou ook het risico op herval met 30 tot 35% kunnen verminderen. En dan hebben we het niet over topsport op hoog niveau!

 

In uw eigen tempo

Trek uw sportschoenen aan, ga fietsen, laat de hond uit, maai het gras ... Grijp met andere woorden elke kans aan om te bewegen. Al deze kleine inspanningen zijn samen ongelooflijk doeltreffend.

Na weken van strikte isolatie (voor sommigen) of werken in ongekende omstandigheden (voor anderen), is het duidelijk dat we ons dagelijks aantal stappen nog verder hebben verminderd!

Dus: kom dit nieuwe jaar opnieuw in beweging, in uw eigen tempo, met realistische doelstellingen en in overeenstemming met uw leeftijd! Het doel is niet om u voor te bereiden op de volgende Olympische Spelen. Lichamelijke activiteit mag niet synoniem zijn met pijn en lijden. Dertig minuten per dag wandelen bijvoorbeeld is voldoende voor het actief bevorderen van UW gezondheid.