In slaap vallen voor een scherm? Geen goed idee!
FeelHealthy > Blog > In slaap vallen voor een scherm? Geen goed idee!

In slaap vallen voor een scherm? Geen goed idee!

Behoort u tot diegenen die nog even een serietje moeten kijken om de slaap te kunnen vatten? Laat dit ritueel varen voor een kwalitatieve nachtrust.

 

Wat is melatonine?

Melatonine is een hormoon dat op natuurlijke wijze wordt aangemaakt door de epifyse (of pijnappelklier, in het centrum van de hersenen) en een cruciale rol speelt in uw slaapcycli (afwisselend slapen/wakker zijn).

Zodra de nacht valt, scheidt ons lichaam op natuurlijke wijze melatonine af om ons te helpen in slaap te vallen. De afscheiding bereikt een piek tussen 2 en 5 uur 's nachts en neemt dan af tijdens de tweede helft van de nacht, als voorbereiding op het ontwaken.

Melatonine is essentieel voor uw lichaam. Het zorgt voor regelmatige slaapcycli en helpt het lichaam ook bij de aanpassing aan seizoenswisselingen.

 

Schermen zijn een heel slecht idee!

Uw telefoon, tablet, televisie of e-reader bekijken is niet aangeraden als u een goede nachtrust wil, en nog minder als u al slaapproblemen hebt. Het licht van deze toestellen vertraagt de aanmaak van melatonine, met als gevolg dat uw interne klok wordt verstoord die anders gelijkloopt met het daglicht. Door het blauwe licht van deze toestellen ontvangt uw lichaam de boodschap dat het nog altijd dag is, wat de aanmaak van dit hormoon vertraagt. Het zal met andere woorden langer duren vooraleer u in slaap valt, wat zal leiden tot slaapachterstand en een slechte nachtrust.

 

Opnieuw leren slapen aan de hand van 6 tips

  1. Ga pas slapen wanneer u zich slaperig begint te voelen (wat niet hetzelfde is als moe) en niet vroeger!
  2. Kom weer uit bed als u de slaap niet kunt vatten, oefen een rustige en ontspannende activiteit uit in een matig verlichte ruimte, en keer terug naar bed wanneer u de slaap weer voelt opkomen.
  3. Gebruik het bed en de slaapkamer enkel om te slapen (en voor seks).
  4. Stel een digitale avondklok in. Het doel is om alle schermen die blauw licht uitstralen een uur voor het slapengaan uit te schakelen om zo veel mogelijk te ontspannen en een rustige slaap te bevorderen.
  5. Zorg ervoor dat u elke ochtend op hetzelfde tijdstip wakker wordt, ongeacht de kwaliteit van uw slaap of het aantal uur dat u hebt geslapen, en sta op binnen de 10 à 15 minuten na ontwaken.
  6. Overdag zijn ‘korte hersteldutjes’ enkel toegestaan in geval van slapeloosheid. Deze dutjes zouden niet langer dan 20 minuten mogen duren en moeten idealiter aan het begin van de namiddag plaatsvinden.

 

Voor een natuurlijke kwalitatieve slaap

SEDIPLUS Sleep Forte moet 's avonds voor het slapengaan worden ingenomen. De valeriaan- en eschscholzia-extracten die het bevat, dragen bij aan een natuurlijke slaapkwaliteit en het uitgerust ontwaken. Het bevat melatonine en is alleen bedoeld voor volwassenen.

Voor een natuurlijke kwalitatieve slaap

Voor een natuurlijke kwalitatieve slaap