Een maand zonder alcohol: Tournée Minérale
FeelHealthy > Blog > Een maand zonder alcohol: Tournée Minérale

Een maand zonder alcohol: Tournée Minérale

Ga de uitdaging aan en breng de maand februari door zonder een druppel alcohol te drinken! Een gezonde uitdaging met verrassend goede gezondheidsresultaten.

 

Start op 1 februari!

Een maand lang geen alcohol drinken? Het is een idee dat de laatste jaren terug komt en is een combinatie van een persoonlijke uitdaging en een algemene gezondheidstrend. ‘Tournée Minérale’ is een bewustmakingscampagne rond alcoholconsumptie die op 1 februari van start gaat!

 

Niet banaliseren

December en januari zijn traditioneel perioden van overdaad, vooral wat alcoholconsumptie betreft. Februari is dus het ideale moment om een detox te doen en het jaar in topvorm te beginnen. Het is belangrijk te onthouden dat alcoholgebruik niet zonder risico is, zelfs als er geen sprake is van overmatige consumptie! Ondanks de steeds belangrijkere rol die alcohol in ons dagelijks leven speelt, is alcohol niet onschuldig. “Alcoholisme is een ziekte die iedereen kan overkomen! Het afglijden naar afhankelijkheid gebeurt niet van de ene dag op de andere, maar beetje bij beetje, van het ene glas op het andere”, legt psychiater Raymond Gueibe uit.

 

Alleen maar voordelen

De Stichting tegen Kanker maakt zich zorgen over het feit dat meer dan de helft van de bevolking meer dan 11 glazen per week drinkt, en ze wijst erop dat alcohol een invloed heeft op ongeveer 200 verschillende ziekten. “Alcohol wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op verschillende soorten kanker: mond- en keelkanker, strottenhoofdkanker, slokdarmkanker, leverkanker, borstkanker (bij vrouwen) en darmkanker (bij mannen)”, aldus Dr. Didier Vander Steichel, medisch directeur van de Stichting tegen Kanker. En hij voegt eraan toe dat “in de ontwikkelde landen alcohol beschouwd wordt als de oorzaak van 3 tot 10% van de sterfgevallen door kanker”. Alcohol heeft ook een negatieve invloed op de kwaliteit van het leven. Voorbeelden zijn slaap- en geheugenproblemen, relatie- en verslavingsproblemen, enz. En dan hebben we het nog niet eens over de veiligheid, bijvoorbeeld op de weg of op het werk.

 

Ga de uitdaging aan

Vandaar het initiatief om een maand lang geen alcohol te drinken. Maar kan deze onthouding van alle alcoholische dranken een effect hebben op de gezondheid in slechts één maand? Ja! Volgens een onlangs gepubliceerde Engelse studie zijn er reële voordelen verbonden aan een maand zonder alcohol: lagere bloeddruk, betere slaap, betere concentratie, minder risico op diabetes, gewichtsafname, enz.

Om de uitdaging aan te gaan, kan u zich individueel of als team inschrijven op www.tourneeminerale.be! En om opgewekt nuchter te zijn, wordt er aangeraden om supporters te zoeken, om mocktails, smoothies en gearomatiseerde waters te proberen, en om voldoende te bewegen en gezond te eten. Het doel van deze campagne is vooral om mensen bewust te maken van hun eigen consumptie, zelfs als die gematigd is, en om opnieuw te leren leven zonder alcohol door andere smaken te herontdekken!