Een aangepaste slaapkamer om weer goed te kunnen slapen
FeelHealthy > Blog > Een aangepaste slaapkamer om weer goed te kunnen slapen

Een aangepaste slaapkamer om weer goed te kunnen slapen

Moeite om in slaap te vallen? Waarom begint u niet met het creëren van een rustige omgeving in uw slaapkamer?

 

Goed slapen vraagt om een kwalitatieve omgeving. Dit lijkt misschien een overbodige of voor de hand liggende tip, maar veel mensen hebben de neiging om dat te vergeten. 

 

Zoals de naam al doet vermoeden, is de belangrijkste functie van de slaapkamer om te slapen en energie op te doen. Maar al te vaak gebruiken we de slaapkamer voor andere activiteiten. Als gevolg daarvan weten de hersenen niet of het een plek is om tv te kijken, te sporten of gewoon te rusten... Hier volgen enkele tips om een omgeving te creëren die bevorderlijk is voor een kwalitatieve slaap.

 

Verwarm uw slaapkamer niet te veel

 

Om de perfecte omstandigheden voor een goede nachtrust te creëren, is het belangrijk te letten op de temperatuur in de slaapkamer. Tegenwoordig wordt algemeen aangenomen dat een temperatuur van 18°C de natuurlijke regulering van onze lichaamstemperatuur[1] bevordert. Wanneer de slaapkamertemperatuur tussen 16 en 18°C ligt, zijn slaap en ademhaling beter.

 

In de praktijk maakt het verlagen van de lichaamstemperatuur het gemakkelijker om in slaap te vallen, verbetert het de slaapkwaliteit en ons welzijn. In een gunstige omgeving daalt onze lichaamstemperatuur met 1 tot 1,5°C. Het is belangrijk te weten dat verstoringen in de lichaamstemperatuurcyclus bepaalde slaapstoornissen kunnen veroorzaken. Daarom zorgen seizoensveranderingen, hittegolven of strengere winters er soms voor dat velen onder ons moeilijkere nachten hebben.

 

Ban alle schermen uit de slaapkamer

 

Televisie, computer, tablet, smartphone... Er zijn genoeg bronnen van vermaak. Maar als u goed wilt slapen, gebruikt u deze apparaten beter nooit in uw slaapkamer. Natuurlijk hebben we vaak de reflex om voordat we onze ogen sluiten nog een laatste keer onze e-mails te checken, de laatste Facebookposts te lezen, nog een paar filmpjes op TikTok of de laatste aflevering van onze favoriete serie te bekijken. Maar al deze activiteiten houden ons wakker en horen dus niet thuis in een slaapkamer!

 

 

Bovendien produceren al deze schermen blauw licht, en dat is een vijand van uw slaap. Blauw licht remt de productie van melatonine, een hormoon dat een rol speelt bij de synchronisatie van de slaap-/waakcyclus en de regulering van ons biologische ritme[2].

 

Associeer uw bed met slaap

 

Simpel gezegd, uw bed mag alleen dienen om in te slapen, te knuffelen en... niets anders. Zelfs activiteiten die u associeert met ontspanning, zoals lezen of naar muziek luisteren, moeten buiten het bed plaatsvinden. Evenzo is het niet raadzaam om onder het dekbed te blijven liggen als u niet kunt slapen. Dit verhoogt alleen uw angst en nervositeit. 

 

Mensen die lijden aan chronische slapeloosheid komen vaak in een vicieuze cirkel terecht. Ze slapen niet omdat ze gestresseerd of angstig zijn, en slapeloosheid zelf is een bron van extra angst... Onthoud dat u zich goed moet voelen in bed en vermijd om het te associëren met negatieve gedachten.

 

Ga voor duisternis en stilte

 

Het is heel belangrijk om in het donker of halfdonker te slapen want melatonine, het hormoon dat de slaap bevordert, houdt niet van licht![3] Zorg er dus voor dat u luiken of verduisterende gordijnen installeert om het lichtniveau zo laag mogelijk te houden. Tenzij u lijdt aan achluofobie (angst voor het donker), zal een donkere kamer u helpen om sneller in te slapen.

 

Ten slotte is het vanzelfsprekend dat een rustige omgeving bijdraagt tot een kwalitatieve slaap. Zoals u misschien al ervaren hebt, kan een eenvoudig geluid zoals het tikken van een klok, storen wanneer u net uw ogen hebt gesloten. Natuurlijk is het niet altijd gemakkelijk om een cocon te creëren zonder enig geluid van buitenaf. Als u in een drukke buurt of aan een drukke weg woont, is stilte niet iets dat u kunt afdwingen. Maar soms zijn simpele oordopjes al genoeg. Het belangrijkste is om kalm te blijven en u niet door angst te laten overweldigen.  

 

 

Als u nog wat extra hulp nodig hebt om in slaap te komen, ontdek dan SEDIPLUS Sleep en voedingssupplementen die een natuurlijke kwaliteitsslaap bevorderen.

 


[1] https://www.passionsante.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=20475

[2] https://www.rtbf.be/article/quels-sont-les-impacts-de-la-lumiere-bleue-sur-notre-sante-10210180

[3] https://www.femmeactuelle.fr/sante/sante-pratique/sommeil-faut-il-dormir-dans-le-noir-complet-pour-eviter-de-le-perturber-2100063

  • Slaap

Wanneer technologie u helpt om beter te slapen

Technologie kan een waardevolle bondgenoot zijn in de strijd tegen slaapstoornissen. Hier zijn enkele instrumenten die u kunnen helpen om beter te slapen.

  • Slaap

5 Slaaptips voor vermoeide jonge ouders

Slaapgebrek bij jonge ouders kan gevolgen hebben voor hun lichamelijke en geestelijke gezondheid. Hier zijn enkele tips om een burn-out te voorkomen!