Autovakanties: hoe voorkomt u een dipje onderweg?
FeelHealthy > Blog > Autovakanties: hoe voorkomt u een dipje onderweg?

Autovakanties: hoe voorkomt u een dipje onderweg?

Autovakanties: hoe voorkomt u een dipje onderweg?

 

Hebt u beslist om dit jaar met de auto op vakantie te gaan? Een lange rit mag niet te licht worden opgevat, vooral omwille van het risico op ongevallen door slaperigheid achter het stuur. Hier zijn enkele adviezen om dipjes te voorkomen.

 

De komst van de lente, met zonneschijn en warmere temperaturen, staat voor veel Belgische gezinnen vaak synoniem met vakantie. Heeft u beslist om met de auto op vakantie te gaan? Een uitstekende keuze.

 

Maar door de hitte, vermoeidheid, files, regen of krijsende kinderen, kan deze vakantierit potentieel gevaarlijk zijn. Om een dip te voorkomen en veilig te rijden, kunt u best een aantal voorzorgsmaatregelen nemen.

 

Zorg voor een goede nachtrust voor vertrek

 

De avond voor vertrek is vaak een bron van spanning en stress. Het is daarom niet altijd gemakkelijk om in slaap te vallen. Een goede nachtrust is echter essentieel om veilig de auto te nemen. Om gedurende meerdere uren voldoende fit te zijn onderweg, wordt een nachtrust van acht uur aanbevolen.

 

Wist u dat?

Ervaart u een tijdelijk dipje? Ontdek dan DEFATYL Energy Boost, het geeft u direct een kleine energieboost.

 

Herken de eerste tekenen van vermoeidheid

 

Het herkennen van tekenen van vermoeidheid kan helpen om ongelukken door slaperigheid achter het stuur te voorkomen:

 

- stijfheid in de nek;

- zware oogleden, prikkelende ogen;

- geheugenverlies (zich de laatste kilometers niet meer herinneren);

- veelvuldig geeuwen;

- moeite om een constante snelheid te behouden en op de baan te blijven;

- moeite met het vinden van een comfortabele positie;

- enz.

 

Neem regelmatig pauzes

 

Om uw concentratie tijdens het rijden te behouden, is het raadzaam om de twee uur een pauze in te lassen, zelfs als u niet moe bent. Op deze stopplaatsen kunt u eten, drinken of gewoon even de benen strekken.

 

Als u enkele stappen zet op een parkeerplaats langs de snelweg, maakt u uw spieren los en geeft u uw ogen rust. Als u daarna weer achter het stuur zit, kunt u zich volledig concentreren op de weg en uw omgeving.

Heeft u kinderen? Deze pauzes zijn goed voor iedereen. Een huilend of krijsend kind in de auto, zorgt er vaak voor dat de bestuurder geïrriteerd raakt en onvoorzichtig handelt.

 

Vecht niet tegen vermoeidheid achter het stuur

 

Voelt u zich een beetje loom achter het stuur? Zo ja, vecht dan niet tegen deze tijdelijke vermoeidheid en stop bij de eerste rustplaats die u langs de snelweg tegenkomt. 

 

Het Waalse instituut voor Verkeersveiligheid herinnert ons eraan dat het openen van het raam, het verlagen van de temperatuur, het verhogen van het volume van de radio of het drinken van een energiedrankje geen echte oplossingen zijn tegen slaperigheid. Zodra de eerste tekenen van slaperigheid zich voordoen, beveelt het instituut aan ongeveer dertig minuten te stoppen en een powernap te nemen van ten minste 15 minuten.

 

Wist u dat?
 

Bepaalde tijdstippen zijn bevorderlijker voor het in slaap vallen: tussen 13.00 en 16.00 uur, gedurende de spijsvertering, en tussen 2.00 en 5.00 uur, 's nachts. Er wordt sterk aangeraden om tijdens deze twee periodes bijzonder waakzaam te zijn en zelfs, in de mate van het mogelijke, niet te rijden.

 

 

Maak het u niet te comfortabel

 

Als u meerdere uren achter het stuur moet doorbrengen, moet u zich op uw gemak voelen maar u mag niet te comfortabel zitten. Neem een juiste rijhouding aan: rechte schouders, rechte rug en hoofd omhoog.

 

Naarmate de kilometers verstrijken, zult u merken dat u de neiging hebt uzelf te laten gaan en onderuit te glijden in uw stoel. Onthoud dat hoe meer u achteroverleunt in uw stoel, hoe groter de kans is dat u achter het stuur in slaap valt.

 

Wij adviseren u ook om de passagiersruimte niet te veel te verwarmen en u niet te warm te kleden. Hierdoor neemt namelijk het comfortgevoel toe, wat slaperigheid bevordert. Aarzel bovendien niet om af en toe uw raam open te zetten om de lucht te verversen.

 

Als u deze tips volgt, kunt u met een gerust hart op weg en genieten van een welverdiende vakantie. Goede reis!